ЕС е неефективен и едва ли ще може да повлияе на кризата в Украйна.

Така смятат немалко граждани на страни членки от ЕС, участвали в провелия се през уикенда Четвърти панел от Конференцията за бъдещето на Европа. Те се събраха в нидерландския град Маастрихт.

Макар темата за Украйна да не се обсъждаше на пленарните заседания, тя безспорно бе номер 1 в паузите.

Яйце, ама запъртък

Някои от участниците дори отправиха в разговори пред Клуб Z остри нападки срещу ЕС и го обвиниха в нерешителност и дори лицемерие.

Сред тях е българинът Любомир Георгиев – художник, живеещ във Варна. Той даде за пример САЩ:

„Действията на САЩ към Русия са много сериозни и могат да станат още по-сериозни. Докато в ЕС, както винаги, големите се дърлят помежду си. Така бе в Европа и преди Втората световна война. Това, което гледаме, е обвивка на яйце, но то отвътре е запъртък. Никакви решения не се вземат.“

Георгиев нападна ЕС за това, че е допуснал руски олигарси и компании да действат необезпокоявано.

„Кой е европейски шампион? Абрамович. Кой е спонсор на Шампионската лига? „Газпром“. Приключваме с въпроса. За какви санкции говорим, за какъв Европейски съюз, за каква външна политика?“, попита той.

(Роман Абрамович е собственик на английския „Челси“, настоящия европейски клубен шампион – б.р.)

„Всичко опира до интересите на Германия и Франция. Оттам нататък дали ще лае кучето, дали керванът ще си върви, дали ще спре да чуе кой лае отзад, да не му обърне внимание и да си продължи. Това вече е въпрос на семантика. Изобщо не стана въпрос за санкции. Разчитам единствено на Джо Байдън като личност и на американската политика – но не тази на Тръмп, а онази на Рейгън. За един вложен долар руснаците да си изядат калашниците и танковете. Само това ще ги спре. ЕС ще ги пусне, само и само да получава евтин газ“, заключи сънародникът ни.

Той дотолкова се разгневи, че излезе извън украинската тема и нападна ЕС и за АЕЦ. Георгиев припомни как някога България е била принудена да затвори 4 блока в „Козлодуй“, а сега в Европейския парламент гласуват резолюция, че най-чистата енергия е атомната. И в Германия, която затвори ядрените си централи, сега все повече говорят за отварянето им.

Колкото до новия реактор, за който властите у нас не могат да се разберат къде да бъде, Георгиев предлага да бъде сложен или в Банкя, или в Славяново (мястото, където е отраснал президентът Румен Радев – б.р.). А може и в Харвард – ще бъде най-актуално.

Според столичния пенсионер Йордан Петров едва ли ще има война в Украйна. Но руският президент Владимир Путин очевидно иска да получи някакви отстъпки. Именно затова бие тъпана и вероятно ще получи отстъпките.

„Всички разбираме, че положението му не е много стабилно. Около него ври и кипи. Видяхме какво стана на Майдана в Киев. Самият той не се чувства сигурен в своята власт. Площадите, които понякога диктуват и побеждават диктатора, вече настъпват. Младите хора са новото общество, новото съзнание“, смята той.

Реакцията на ЕС към ставащото в Украйна е напълно адекватна. Така мисли финансистът Красимир Златинов.

„Реално Германия зависи на 100 процента от доставките на руски газ. 70 милиона нейни жители използват отопление на газ. И ако кранчето бъде спряно, в тази държава ще избухне бунт“, изтъкна той.

Точно тук според него се крие снизхождението на Берлин към действията на Москва.

Същевременно Златинов допълни, че за разлика от Германия Франция е диверсифицирала източниците си. Тя има и ядрени мощности.

Този пример показва разединението в ЕС по важни теми, категоричен е финансистът. Той обаче е на мнение, че няма да се стигне до въоръжен конфликт. Никой не би искал да се повторят ужасите на Втората световна война. Златинов очаква Путин да е запазил здравия си разум, макар да е над 20 години на власт. Но в ръцете му са милиони животи и той едва ли би ги жертвал в името на собственото си его.

Позицията на българското правителство за конфликта и за разполагането на войски на НАТО у нас може да е колеблива. Но не трябва да забравяме, че Русия е от другата страна на Черно море, завърши Красимир Златинов.

Какво търсят тук американците?

Десислава Симеонова (вляво) и Галя Захариева смятат, че САЩ се бъркат на Европа. Снимки Авторът

 

„Далеч съм от политиката, но обичам руснаците. Виждам, че има проблем с Украйна. Но не мога да разбера какво търсят американците през пет континента. Спасяват някого, който не е искал да ги спасява“, каза Галя Захариева – строителен техник от София.

По думите й евентуална война между Русия и Украйна би била братоубийствена, защото двата народа са много близки.

„На Балканите също всички се караме със съседите. Ама като се обърнем, виждаме, че половината ни рода е в съседната държава“, изтъкна Захариева.

И допълни, че хората се обичат помежду си, но някой – вероятно политиците, имат изгода те да се карат помежду си.

ЕС не е ефективен, а Америка се бърка във всичко, коментира Десислава Симеонова от Перник, която работи във фирма за клинични изследвания.

Тя била впечатлена от телевизионен репортаж от пограничен район в Украйна, който гледала преди няколко дни. Местните жители гледали на случващото се по съвсем друг начин от този, който се афишира у нас, от напрежението, което се нагнетява. Те се разбирали прекрасно с руснаците и се тревожели повече от нападенията на вълци в района.

„За пореден път се убедих, че медиите са много силен фактор и променят нагласите на хората. Не казвам, че тикат към война. Но знаем, че лошата новина продава най-добре изданието. И горещата тема е винаги добре дошла за журналистите. Понеже кризата около COVID-19 поотшумя, макар и не напълно, Украйна, естествено е страхотна тема“, заключи Симеонова.

„На нас ни трябва руският газ. На Русия – нашите пари“

Граждани на други страни от ЕС също виждат разделение и неефективност.

Разделението по отношение на Русия заради различните интереси на САЩ и Европа, смята австриецът Мартин Вейлс. 

„Това е така, защото се разчита прекалено много на НАТО. Виждате, че САЩ имат други интереси, а ние трябва да живеем с руснаците на един континент. Разбира се, ние не одобряваме тази политическа система, но трябва да се уважаваме взаимно и да признаем, че имаме различни интереси. Русия например трябва да разбере, че Украйна повече гледа в посока на ЕС, а не на Русия, както беше до скоро. Все пак трябва да се научим да живеем заедно. Ние се нуждаем от газа на Русия, но тя пък от нашите пари за него“, обобщи Вейлс, който е търговец.

С шеговит тон той посочи как Европа да се справи с Путин:

„Трябва да имаме здрави ботуши и каски, оръжие в ръка и да ги сложим там, където руският президент иска да ходи.“

Конър Фърли от Ирландия се опасява, че войната в Европа не е далеч. Пощальонът обаче е категоричен, че Путин няма да я спечели:

„Мисля, че трябва да е луд, ако смята, че може да надвие Америка. САЩ имат оръжия за масово поразяване, а Русия няма капитала, който те имат. Имаме също така Франция, Германия и те са заедно срещу него.“

Защо един французин предпочита Путин пред Макрон

Дамиен Жако

 

Дамиен Жако е 51-годишен французин, пенсиониран по инвалидност. Той недолюбва президента на страната си Еманюел Макрон, който според него работи за богатите. Жако вярва повече на Путин:

„Имаме президент, който прави каквото си поиска. Отиде да говори с Путин, а пред медиите казва глупости. Видях информацията в „Спутник“ (едно от главните пропагандни оръжия на Кремъл – б.р.) и това, което ни беше предадено във Франция, нямаше нищо общо с казаното пред вестниците.“

Жако твърди, че откакто Макрон е президент, Франция вече не е свободна страна. Той и семейството му са потърпевши от отношението на властите към „жълтите жилетки“.

„Мой приятел качи във фейсбук призив за протест на жълтите жилетки. Веднага го блокираха, после арестуваха и лежа три месеца в затвора. А призивите му бяха за мирен протест. Аз заведох дъщеря ми и жена ми на такъв протест в Нант. На площада веднага ни обкръжи бригада за борба с тежките престъпления. Започнаха да стрелят, ние избягахме в един магазин и дори успяха да стрелят по него, преди да затворим вратата“, оплака се французинът.

Не НАТО, а ЕС е проблемът на Путин

Ги Верхофстхад. Снимка ЕП

 

Изходът от ситуацията е единство на ЕС, смята Ги Верхофстад – бивш премиер на Белгия, който в момента е евродепутат и член на Изпълнителния съвет на съвместното председателство на Конференцията за бъдещето на Европа.

„Мисля, че най-добрият начин да се справим с Путин е чрез европейското единство, защото това, което той категорично не харесва, е Европа, европейските ценности и система. Смятам, че всичко, което в момента виждаме около Украйна, не е заради НАТО, нито заради ситуацията със сигурността в Европа. Истинският проблем зад всичко е Европа като модел. Тук има континентална организация, която се базира на либерално-демократични ценности. Мисля, че точно това е залогът и това, което той не харесва“, каза Верхофстад пред стеклите се в Маастрихт граждани на страните членки.

Той допълни, че на карта е заложено нещо много важно – мирът или войната на континента. Трябва да се направи всичко, за да се избегне войната, каквато в Европа не е имало от седем десетилетия, категоричен бе той.