Изследователи от Университета RMIT в Мелбърн, Австралия, са открили нов достъпен метод за създаване на костни клетки от стволови, съобщи Science Daily.

Тъканното инженерство е нов подход в медицината, в който стволови клетки - които могат да се превърнат във всички други видове - се ползват за възстановяване на човешките тъкани.

Меките тъкани не са лесни, но истинското предизвикателство бяха костите - досега това ставаше със сложна и скъпа апаратура, която не става за масово производство. В добавка, в повечето случаи се получава само със стволови клетки, извлечени от костния мозък на пациента - много болезнена процедура.

Изследователите в Мелбърн са открили много по-евтин начин - с помощта на звукови вълни. При това методът работи и води до ефективно лечение и със стволови клетки, извлечени от мастни тъкани, което е много по-леко за пациента.

"Звуковите върни намаляват и времето за лечение - за което стволовите клетки се превръщат в костни - с няколко дни", обяснява единият от водещите изследването, д-р Ами Гелми. "Този метод не изисква и допълнителни медикаменти за растеж на костите, и се прилага много лесно."

Звуковите вълни се излъчват от евтин микрочип, разработен от RMIT, който може да бъде настройван точно за манипулирането на клетки, флуди и и материали. До откритието се стига след десетилетие, в което другият водещ изследването - проф. Лесли Йео - и неговият екип са изучавали ефекта на звукови вълни над 10MHz честота върху различни материали. На практика откритието е мултидисциплинарно, съвместна работа между биолози и инженери.

Разбира се, следва най-важната стъпка - разширяването на производството на платформата, така че да се разработят практични биореактори.