13 часа след началото на дебатите по приемането на държавния бюджет за 2022 година, депутатите в Народното събрание най-накрая успяха да приемат член първи от проекта - т.нар. рамка на разходите и приходите по отделните пера. 

Заседанието няма да продължи до приемането на всички текстове, което означава, че то ще бъде подновено утре сутрин и вероятно отново ще отнеме целия ден на народните представители. При всички положения обаче очакванията са всичко да приключи още утре. Всъщност гласуването бе провалено от ГЕРБ и ДПС, които напуснаха залата, а при проверката на кворума "Възраждане" отказаха да се регистрират. Това не би трябвало да е проблем, защото коалиционните партньори ПП, ИТН, БСП и ДБ имат 121 депутатите, но се оказа, че доста от тях липсват. Така заседанието пропадна и остана за утре. 

Причина за продължителното гледане на проекта е само една - процедурната опитност на опозицията, която използва всякакви хватки, за да бави окончателното приемане, иска почивки, кара се с председателите. 

Рамката на бюджета предполага, че Бюджет 2022, ако бъде приет окончателно, ще е с рекорден обем в най-новата ни история. Правителството смята да изхарчи малко над 63 млрд. лв. или 13% повече сравнение с миналата година. 

Заложеният дефицит е от 4,1%, което в номинално отражение означава дупка в хазната в размер на 5,9 млрд. лв. Финансовото министерство твърди, че ако бъдат махнати COVID мерките, дефицитът се смалява до 2,5%. Макар и нелогично на пръв поглед, такова разделение има резон в момента, защото Европейската комисия позволи таванът на дефицита да надхвърли критериите от Маастрихт за 3%, но само заради мерките за борба с пандемията и икономическата криза. 

Кабинетът увеличава ударно минималната работна заплата с 60 лв. до общо 710 лв., както и прага на максималния осигурителен доход от 3000 лв. до 3400 лв. Последното обаче е несигурно, че ще бъде прието, защото дори коалиционни партньори като "Демократична България" са против, макар да гласуваха за поправката със странни мотиви вчера по време на гледането на бюджета на Държавното обществено осигуряване. 

Дългът ще порасне с нови 7,3 млрд. лв., като 3 млрд. лв. от него са предвидени за рефинансиране на стари задължения. Според Василев останалата част от дълга ще финансира инвестиционната програма на правителството. 

А тя е именно гвоздеят в програмата на министерството на финансите. Предложението е за 8,2 млрд. лв. капиталови инвестиции - отново рекорд в досегашната история и ако бъдат реализирани, то това означава, че ще достигнат два пъти нивото на миналогишните. 

Увеличени редица социални плащания като обезщетенията за безработица, обезщетението за втората година майчинство, безплатни детски градини и ясли. 

Почти всички предложения на опозицията не бяха приети днес, поне що се отнася до рамката. Интересното е, че основните критики на ГЕРБ и ДПС към бюджета "Василев"  бяха свързани с неговата свръхразходност и с това, че толкова много харчове ще стимулират инфлационните процеси в страната. Бившият финансов министър Кирил Ананиев дори обяви, че София може да влезе в процедура по свръхдефицит и да провали пътя си към еврозоната. В същото време обаче, опозиционните сили внесоха толкова много предложения между двете четения, които вдигаха разходите с милиарди левове отгоре. Това бе оправдано с факта, че управляващите подценявали приходите в бюджета и те щели да са повече. 

Интересно бе, че за поредна година депутатите успяха да се объркат за това - кои текстове точно гласуват, кое предложение и кой вариант на почти едно и също предложение.