Каква беше 2014 г. Припомняваме ви някои от знаковите събития в снимки. Втората част е за случилото се от август до края на годината. 

 

Август

Едно безславно сбогуване. На 4 август беше последният работен ден на 42-рото Народно събрание. То се запомни с краткия си живот, липсата на кворум и безплодните скандали.

 

 

Под вода. На 3 август Мизия осъмна под вода заради прелялата река Скът. Хиляди хора останаха на улицата, без дом, без посока. Наводненията в цялата страна продължиха и през следващите месеци като взеха още човешки жертви.
Служебно. На 5 август президентът Росен Плевнелиев представи новия служебен кабинет. Начело застана конституционалистът Георги Близнашки. Трима министри от това правителство останаха и в следващото.

 

Между партньори. Приятелският огън в Реформаторския блок продължи през цялата година. На 4 август лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка като говорител на Блока. "Борим се за къшей власт от Борисов като ловни кучета край масата", обясни той. Оставката не беше приета, РБ се застяга за конгрес през септември, който така и не се е състоял обаче и до днес. Напреженията в РБ не спират...

 

Септември

Местан с метан при Ердоган. На 12 септември лидерът на ДПС Лютви Местан се срещна с турския президент Реджеп Ердоган. Насред предизборната кампания в България. Информацията беше оскъдна, според нея двамата обсъждали геополитически въпроси.

 

 

Намерен. На 16 септември най-издирваният човек в държавата Цветан Василев се предаде на полицията в Белград. Все още обаче си стои в сръбската столица, откъдето обяснява периодично, че е невинен и че се страхува за живота си.

Октомври

Трагедията "Миджур". На 1 октомври 15 души загинаха при експлозия в завода за боеприпаси "Миджур" край Горни Лом. Покрай инцидента лъснаха стряскащи факти за "белите роби" в завода.
Нов парламент, нов късмет. На 27 октомври започна работа 43-тото Народно събрание. С рекорден брой политически формации в него - общо осем.
#Кой е най-работливият депутат? Още в първия ден на новия парламент, докато се разхождаше с охрана в кулоарите на НС, Делян Пеевски обеща на репортерите: "Ще се виждаме често". И веднага внесе... закон за КТБ. 

 

Ноември

Взеха се! След едномесечни преговори на 6 ноември споразумението за коалиционното правителство е подписано. формулата е сложна - в кабинета участват ГЕРБ и РБ, АБВ има един министър, който е и вицепремиер, а Патриотичният фронт  подкрепя програмата, но не се включва пряко. Парламентът гласува новото правителство ден по-късно.

 

Богоугодно. При откриването на парламента Бойко Борисов, за втори път премиер, изказа почит към патриарх Неофит - пряката връзка с "Началника". 
Мистерия с тефтерче. Важният документ с автор Филип Златанов, съдържащ свидетелства за лобизъм и търговия с влияние, изчезна от чантата на вещото лице Стефан Бенчев, който го разнасял напред-назад. По-късно се оказа, че в копия, показвани от прокуратурата инициалите Д.П. са заменени с 10. 

Декември

Тръбно. На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви изненадващо в Турция, че Москва спира проекта "Южен поток". Реакциите  в България бяха разнопосочни. А премиерът Бойко Борисов демонстри геополитически познания и заговори за хъб.
Драма с председател. Изборът на Слави Бинев от Патриотичния фронт за шеф на Комисията по култура и медии се оказа драматичен. След протести и възмущение на 8 декември Бинев подаде оставка, като обяви патетично, че мафията не е успяла да го убие, но културата и медиите "ще пият вино от моя череп". Мястото му зае Полина Карастоянова от ПФ, която прие тактика на пълно мълчание. Съпричастността й към културата и медиите се изяснява и до днес.  
Къде е Сертов? Фоторепортерът на Клуб Z Веселин Боришев излови шефа на ДАНС Владимир Писанчев на обяд по време на кризата с изчезването на първия шеф на агенцията Петко Сертов. На 16 декември стана ясно, че Сертов е обявен за национално издирване. Той все още не се е появил, но според МВР е жив и здрав, ходи на таверна и се е настанил в хотел в Гърция. Оказа се обаче, че неизвестният мъж, с когото Писанчев обядва, всъщност е по-популярен като "лейтенант" на Делян Пеевски. Това е Илко Желязков - бивш член на съвета на директорите на БЕХ, а в момента председател на съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2".

 

"Национализация?" Финансовият министър Владислав Горанов  (на снимката заедно със съпартийката си, шефката на бюджетната комисия на НС Менда Стоянова) предизвика първата голяма криза в управляващата коалиция. Поправката "Горанов", според която парите за втора пенсия могат да отиват и в НОИ, изненада неприятно партньорите на кабинета и донесе упреци за "национализация". Поправката мина в плеварна зала с гласовете на ГЕРБ и ДПС , и няколко депутати от БДЦ.
Най-бързото политическо падение на 2014-а. В началото на годината Николай Бареков шумно се сдоби с партия, през декември той драматично обяви, че се отказва от парламентарната си група, после и тя от него. Бареков вече може да говори само от собствено име и е препоръчително да си стои в Брюксел, където евродепутатства.