Семейство, близки и приятели, сред които журналисти, актьори, политици и общественици изпратиха известния български журналист и телевизионен водещ Иван Гарелов в последния му земен път.

Поклонението се състоя в столичния храм „Свети Седмочисленици", съобщава БГНЕС.

„Иван Гарелов е една забележителна фигура в историята на българската журналистика, в историята, в развитието на българската телевизионна журналистика. Той е един от хората, които оставят най-голям и най-дълбок отпечатък в развитието на електронните медии в България. Той е човек, който знаеше всичко за външната, за вътрешната политика в страната и създаде една огромна плеяда от телевизионни звезди с примера, който имаше за качествена журналистика и за това как да се създава изключително съдържание, съдържание, което е ексклузивно и не може да бъде видяно другаде", така изпълняващата длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Габриела Наплатанова коментира какво е значението на Иван Гарелов в българската журналистика и в обществения живот.

Журналистката Весела Петрова каза пред представителите на медиите, че Гарелов може да бъде запомнен с много неща, но най-вече с това, че беше безкомпромисен към репортажа.

„Ако в него няма всички компоненти, репортажът не е или статията не е, или книгата не е. Това е най-главното. След това с чувството му за хумор. С изключителната сърдечност към хората, които обичаше. С това, че беше добър кулинар. Изобщо даже считам, че е привилегия, че съм го познавала, наистина", сподели тя.

Водещият на „Панорама" Бойко Василев сподели, че въпросът как ще запомни Иван Гарелов е много труден за него.

„Как да запомниш човек, с когото си бил свързан толкова? Ще го запомня завинаги като човек, като професионалист, като явление, като легенда. И може би най-голямата от многобройните заслуги на Иван Гарелов беше, че той създаде демократичния телевизионен език на младата българска демокрация. Само това да беше, е много", заяви той.

Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева също присъстваха на опелото.

„Факт е, че ние се прощаваме с една от най-забележителните личности на българската журналистика. Разделяме се с цяла една епоха, в която се полагаха основите на свободна, обективна, просветена журналистика и Иван Гарелов беше в челните редици на тези процеси със своята ерудиция, професионализъм и с нещо много важно – със своята смелост да отстоява истината докрай", подчерта президентът и добави, че Иван Гарелов ще липсва най-вече за младите журналисти, защото той ги подкрепяше много в тяхното професионално развитие и амбиции.

Радев отбеляза, че водената от Иван Гарелов „Панорама" наистина успяла да се превърне в национална институция. „Ще ни липсва", заключи държавният глава.

снимка БТА

Иван Гарелов ни напусна на 3 септември след продължително боледуване.

Дългогодишният водещ на предаването „Панорама" се лекуваше в болница „Пирогов", където бе приет на 18 юли по спешност след черепно-мозъчна травма. 81-годишният журналист първоначално бе настанен в Бургаската окръжна болница, но заради влошаването на състоянието му е взето решение да бъде преместен в София.

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършва Софийския държавен университет със специалност журналистика. От 1972 г. работи в БНТ като репортер.

Иван Гарелов става известен като водещ на предаването „Панорама" на БНТ през 80-те и 90-те години на миналия век. В него той интервюира всички водещи български политици и интелектуалци през този период. Става известен с фразата: „Часът и мястото на срещата са известни".

Начело на „Панорама" остава 21 години, в началото на новото хилядолетие преминава в „Нова тв", която по това време е собственост на гръцкия магнат Минос Кириаку.

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на журналиста Донка Стамболийска.