Черноморският флот на Руската федерация използва тактиката на сухопътните войсдки за прикриване с щит от цивилни. Така руски кораби в Черно море, заплашвайки да открият огън, са принудили граждански кораб да навлезе в опасна зона, за да го използват като прикритие.

Това се съобщава на страницата на украинските военноморски сили във Фейсбук:

„За да се гарантира безопасността на гражданското корабоплаване, Военноморските сили на въоръжените сили на Украйна затвориха корабоплаването в северозападния район на Черно море. В същото време руският Черноморски флот продължава тактиката на руските сухопътни сили, опитвайки се да се скрие зад живота на цивилни".

 

Отбелязва се, че на 2 март кораби на Руската федерация настояват гражданският кораб "HELT" да влезе в опасната зона на Черно море. Окупаторите имат конкретна цел: имат нужда от прикритие. Корабите на Черноморския флот на Руската федерация са готови да използват граждански кораб като жив щит. В противен случай руските кораби заплашват кораба "HELT", че ще открият огън по него.

„Това не е нищо друго освен пиратство на 21-ви век“, подчертаха украинските военноморски сили.

По време на пълномащабното нахлуване от 24 февруари, корабите на ВМС на Русия заловиха два граждански украински кораба с почти 50 членове на екипажите, се казва още в информацията.