Между 4425 и 8167 евро (8643 и 15 953 лв) е изхарчила за фейсбук страницата си младежката структура на ГЕРБ през февруари за спонсориране на предимно антиправителствени публикации в социалната мрежа.

Това сочат публичните данни на компанията Meta, която позволява да се проследят рекламите на страници на политически партии, показа пороверка на Клуб Z.

Има някои ограничения обаче - хората на Зукърбърг не публикуват точната похарчена сума, а диапазон - дали за рекламата са изхарчени под 100 евро, между 100 и 199, между 200 и 299, и пр. Това не позволява да дадем точна сума, а горен и долен праг на изхарчените пари.

Страницата МГЕРБ - София е имала общо 42 рекламирани публикации през февруари. 17 от тях - за под 100 евро, 12 - за 100-199 евро, 11 за между 200 и 299, и две за 300-399 евро.

За първите 14 дни на март МГЕРБ са спонсорирали 30 поста, мнозинството от тях - за под 100 евро, като проста сметка сочи, че до момента са изхарчени между 1850 и 5063 евро, а ако темповете на спонсориране се запазят, до края на месеца могат да изхарчат над 10 000 евро.

Основен герой - премиерът Кирил Петков

Фокус на мнозинството от тези публикации е министър-председателя Кирил Петков и неговия кабинет. Това е в контраст с други страници на ГЕРБ - като основната им столична и страниците на областните централи - които спонсорират групово много по-малко постове, и най-вече такива с изказвания на лидера на партията Бойко Борисов.

Най-сериозна сума от МГЕРБ обаче са вложили във видео, което показва колко микрофона има пред Бойко Борисов на една от пресконференциите му в централата, след като бяха разпространени снимки от по-широк кадър, показващи празни столове пред лидера. Те са вложили между 300 и 399 евро, за да достигнат 150-175 хиляди импресии.

Борисов е герой в много други спонсорирани публикации, а тук-там покрай него се наливат пари и в изказвания на депутата Тома Биков, зам.-председателите на партията и също депутати - Даниел Митов, Томислав Дончев, председателката на парламентарната група Десислава Атанасова.

Рекорден е харчът за друга публикация, спонсорирана през януари, но с реклама, приключила през февруари - статия за вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който отказа да се извини на работодателите за думите си, че част от тях са некомпетентни. МГЕРБ са вложили между 500 и 599 евро в нея.

Друг тренд са множеството "епизоди" на анонимната сатирична поредица на близкия до ГЕРБ сайт tribune.bg, кръстен "Дневник на властта" и опитващ се да иронизиран ежедневни решения и изказвания на премиера. Сред колумнистите на tribune.bg е Тома Биков от ГЕРБ.

Основни теми за критика през февруари и март са ръстът на инфлацията и цените на тока. Не са особено много обаче публикациите за ръста на цените, на горивото и на олиото. По отношение на горивото публикациите са вече познатите - когато МГЕРБ бе разкрита, че нагнетява психоза за огромен скок на цените на бензина, като пред бензиностанциите за един ден се извиха огромни опашки, а някои търговци се възползваха, за да вдигнат в действителност цените. Днес по повода министърът на информационните технологии Божидар Божанов, който започна проверка, коментира, че в случая с горивата седмица преди това да се случи е имало много опити в сайтове за фалшиви новини да се всее паника, че няма да има горива. Тогава никой не е се е поддал, но седмица по-късно се появили отново такива статии. Тогава МГЕРБ ги хваща "и усилва", заяви Божанов.

Иначе сега тези младежи на ГЕРБ, които коментират високата цена на олиото, го правят или като реакция на обвинението на Кирил Петков (който днес не назова ГЕРБ, но каза, че напрежението ескалира и заради публикации във фейсбук), или просто като констатация за високата цена още през януари - показва още справката.

Критикувани са още министъра на иновациите Даниел Лорер, говорителката на правителството Лена Бориславова, председателят на парламента Никола Минчев, вътрешният министър Бойко Рашков, и други основни цели на реториката на ГЕРБ. Единственият извън властта, заслужил между 200 и 299 евро спонсориран пост, е независимият общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев.

Всичко е напълно законно

Макар да не е ясно дали тези реклами са платени с партийната субсидия на ПП ГЕРБ, няма законови пречки за това, защото законът е много широкоскроен.

Според Закона за политическите партии те имат изключително голяма свобода как да използват парите от субсидията си (идващи от данъците на всички български граждани).

Чл. 29. (1) (Предишен текст на чл. 29 - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) Политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи.