Предсрочни избори и последваща тежка зима ще върнат напролет Бойко Борисов на власт.

Тази теза изрази съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов след преговорите, които ДБ проведе днес с мандатоносителя БСП за съставяне на правителство.

"Предизвикателствата и кризите са много по-силни от противоречията между нас. Тези, които сега твърдят, че политическата криза ще бъде решена през избори, може би си дават сметка, че ще задълбочат политическата криза.

И може би имат интерес тежките зимни месеци да бъдат изкарани през няколко политически кризи, за да може напролет Борисов да излезе и да каже "Видяхте ли, че без мен не става".

И всички трябва да си даваме сметка за това и да не се занимаваме с щенията на един или друг политически деец, а да гледаме интересите на държавата", посочи Атанасов.

Дясната коалиция обаче все още не може да даде отговор на въпроса ще участва ли в евентуалната коалиция, т.е. и със свои министри, или би осигурила само парламентарна подкрепа. Причината: самата БСП е разделителна линия за ДБ, а формацията "отнася" много критики от симпатизантите си. Трябвало първо да се съберат органите на партиите, съставляващи ДБ, а после и по-тесен ръководен формат и те щели да вземат решението. И то след втория кръг от преговори, посочи другият съпредседател на коалицията Христо Иванов.

По думите му обаче трети мандат трябва да бъде подкрепен, с оглед икономическата ситуация и задаващите се кризи. Според Иванов нарастват шансовете за съставяне на кабинет, защото за разлика от предходните опити, сега двете неразговарящи страни "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", вече разговарят.

По повод настояването на БСП да се преговаря с "Газпром" за доставки на газ и факта, че в управленската програма на ПП, БСП и ДБ не се изключва нито един доставчик, Иванов посочи, че не е редно една партия (която и да е тя) да изказва мнение по тези въпроси. А това трябва да е решение на действащо правителство.

Амбицията на Корнелия Нинова е другата седмица да започне вторият кръг от преговори за кабинет - този, в който ще се разисква персоналният състав на Министерския съвет начело с името на премиера, посочи след разговорите лидерката на БСП.

По информация на Клуб Z "Продължаваме промяната", която ще излъчи кандидата за министър-председател, настоява това да е Асен Василев. От БСП са "за", макар днес Нинова да отказа да коментира името му в отговор на журналистически въпрос.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък намекна, че дясната коалиция също приема Василев - както и сега той е вицепремиер, а когато ПП получи мандата за съставяне на правителство и издигна него за кандидат, от ДБ не изразиха мнения против.

От думите на Нинова след преговорите с ДБ днес стана ясно и че процедурата може да се проточи - тоест, да надхвърли началото на август, когато според изчисленията на президента Румен Радев трябва да разпусне парламента, ако има трети нереализиран мандат. Неотдавна Радев очерта началото на октомври (т.е. 2-ри или 9-и) като подходящо време за гласуване на евентуални предсрочни избори.

"Засега не поставяме такъв (срок). Разбирате сами, че се намираме в доста сложна ситуация на преговори, не изисквайте от нас да поставяме краен срок", обърна се Нинова към журналистите.

Иначе Христо Иванов благодари на БСП, че се е нагърбила със сериозната задача в този труден момент да намери формула за правителство. Това стана в началото на срещата между двете формации.

Иванов бил доволен от подхода на БСП да разглежда мандата като колективен. Той изтъкна, че ДБ ще се включи по-активно в преговорите, когато бъде излъчена кандидатура за премиер.

Атанас Атанасов добави, че предизвикателствата и кризите са много по-силни от различията между партиите и затова обединението е откликнало на поканата за разговори.

"Подхождаме конструктивно и отговорно да бъде създадено управление, защото рискът България да остане без парламент в зимните месеци е голям. Този риск дава възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да допуснем това", каза Атанасов.

Лидерката на БСП пък изтъкна, че двете формации са съавтори на управленската програма за неслучилия се кабинет "Василев" с първия мандат. Тя каза още, че от "Има такъв народ" също приемат програмата.

Нинова добави, че очаква кандидатурата за премиер да бъде съобщена от страна на "Продължаваме промяната" следващата седмица.