"Ние се движим като луноходи в момента, опитвайки се да изградим структури и координация, които не съществуват."

"Да говорим всички с един глас, да махнем хибридните атаки. Да кажем "не", този път няма да ни съборят. Този път да кажем "не", България няма да бъде на кръстопът. Ние сме взели завоя, просто трябва да си го отстояваме."

"Няма как да работим с ГЕРБ и ДПС. Аз лично няма да съм този премиер, който ще подам ръка на някой, който е крал от България толкова години. Докато този новоизбран куче - пазител там стои (Бойко Борисов, б.а.), аз лично сделка с него няма да направя."

"Искам да поздравя БСП. Всички викат "те ви готвят". Истината е, че те подкрепиха мерките срещу Русия, което е огромна за тях стъпка - да разграничат любовта към руския народ на техните избиратели от режима на Путин".

"С Кьовеши няма да си говорим за пуканки, а за пропукване на съществуващия модел чрез европейската прокуратура. Нашият главен прокурор повече следи нас, отколкото престъпленията".

Това са част от посланията, които премиерът Кирил Петков отправи към бизнеса по време на годишната среща на бизнеса с правителството, която организира "Икономедиа". 

Петков затвърди правителствената позиция по отношение на войната в Украйна (въпреки позициите на левицата, която е част от коалиционното управление), даде обяснението на кабинета за действията си по диверсификация на енергоизточниците и изкупуването на зърнени култури, както и защо се бави организацията около приема на бежанците от Украйна.

"Труден момент за Европа. Европа е във война. Какво означава война?", започна Петков и изброи 636 цивилни убити, 46 деца убити, между 6000 и 8000 украинци войници убити в последните 3 седмици, 11 000 руски момчета войници убити, 3 милиона, които бягат от домовете си, защото ги е страх. "Около 70 000 бегълци са влезли до този момент в нашата страна", отчете още той.

Енергийна криза, газова криза - това са измерения на войната, продължи Петков, правейки сравнение с цените на петрола и газа преди и сега.

Путин е имал доста добра стратегия доста по-рано, купувайки газовите хранилища в Германия. Източва ги, намалява подаването на газ. "Газпром" контролира немските газохранилища. В същото време най-високата цена определя цената на газа в Европа. Да, нашето младо правителство попадна в перфектната буря. Но това не е слуайно, така е било планувано - за да може да имат страх европейските лидери от вземане на мерки. Това което се случва на нас, се случва с останалите 27 страни членки. Тях също ги е страх какво ще кажат техните гласоподаватели и индустрията - продължи премиерът. Но подчерта:

"В този момент трябва да кажем какви са нашите ценности, дали сме за санкциите (срещу Русия) или не сме - и посочи опциите. Вариант едно: ние сме малка, независима, самостоятелна, страхлива държава - да поклоним глава. Другият вариант е да кажем "не". Ние не сме в НАТО и в ЕС, а сме част от тях, подчерта Петков. 

"Когато седнахме на масата с лидерите, имаше много меки гласове - газът ни е хванал за гушата, ама тя Украйна не е в НАТО, да имаме възможност да преговаряме", продължи премиерът. Тогава се сетил за своя учителка, която обяснявала как се взимат решения, когато губиш. - "От едната страна губим от контрасанкциите, от друга страна губим идентичността си - демокрацията да плати цената. Вадиш калкулатора и започваш да смяташ рисковете. Ако извадим българския калкулатор - ние сме сред най-зависимите. Има дни на 100% сме зависими. 40% от енергетиката ни е свързана с Русия, 30% с въглищата, които са извън зелената сделка. и ако извадим този калкулатор трябва да замълчим". 

Кант обаче казвал - когато се освободиш за всички плюсове и минуси за теб, тогава си свободен да вземеш правилното решение. Иначе си зависим от всички тези стимули. "За България правилното решение е това - да вдигне ръка и да каже да, ние сме с ЕС и НАТО", "калкулира" Кирил Петков.

По темата с бежанците от Украйна и забавените реакции на правителството Петков обвини старите неработещи системи.

"Всяка една система беше продънена. Агенцията по бежанците може да обработва по 30 души на ден, като имаме по 3000 човека на ден. Тази система никога не е поемала таова количество на ден, като предишния модел беше дайте да ги вкараме в едни лагери, да ги заключим и ще ги мислим във времето да си обработваме по 30 човека на ден", заяви той.

Не е имало български план и при ядрена заплаха, каквато се появи с превземането на украинската АЕЦ "Запорожие". "И се замислихме, ами какво ако имаме инцидент, какво ако следващата реколта на българия е радиоактивн?. Малко вероятно, но гледаш новините". Затова кабинетът взел решението за изкупувне на зърнени култури за резерва, обясни Петков. 

"Да, някои от зърнарите казват ама това е свободен пазар. Да, свободен пазар е. Ама моите деца няма да ядат радиоактивен хляб", подчерта.

Бомбоубежищата? - Ами нито едно не било ремонтирано. Имали сме само противогази и то само защото струват пари да бъдат изхвърлени. "После - я да видим какво се случва с йодните таблетки, а - нямаме" - продължи да изброява Петков. И изведе извод:

"Ние се движим като луноходи в момента, опитвайки се да изградим структури и координация, които не съществуват".

Хибридните атаки не са някакъв мираж, подчерта още премиерът И даде примера с освиркването на правителството на връх Шипка на 3 март - от активисти на проруската партия "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов два дни по-рано се срещна с руската посланичка Елеонора Митрофанова.

"Какво си говориха? За култура, за Пушкин, не знам. 2000 човека отидоха не да се хвърлят топки, а да кажат правителството го е страх да поднесе букета. Не ни е страх, поднесохме букета", посочи по повода Петков. 

И призова да се започне дебатът, непроведен 70 години - какво е да си българин, каква е нашата асоциация с Русия. 

"Имам много приятели и обичам руската литература, но това не означвва имам приятели в Русия, че подкрепям Путин. Да премахнем хибридките. Сега един славянски народ избива друг славянски народ. Това дава възможност на България да помисли малко повече".

Войната дава възможност за България, продължи Петков и пак изброи да изгради структура за приема на бежанците, вече имаме йодни таблетки за всички, имаме нов преглед в инвестициите за отбрана (досега са се купували някакви техники за корупционни сделки), да направим преглед на енергийните източници - да има диверсификация, което вече не е теория, а ще е практика. 

"С гръцкия премиер Кириакос като проджект мениджъри сме станали, пишем си всяка седмица а газовата връзка. Сега ще довършим за 6 месеца нещо ненаправено 11 години." 

А последната възможност за България е следната: "Да говорим всички с един глас, да махнем хибридните атаки. Да кажем не, този път няма да ни събоят. Този път да кажем не, България няма да бъде на кръстопът. Ние сме взели завоя, просто трябва да си го отстояваме".

Премиерът разказа и за снощния си разговор с американската вицепрезидентка Камала Харис. Тя се обадила, "да благодари за ясната позиция на правителството и за подкрепата за Украйна". Обсъдили още как националната корупция е свърана с геополитиката и влиянието на Русия. По думите на Петков у нас едни и същи хора се събуждат сутрин с идеята за национална схема, или за такава с Русия. "Борбата ни е тези хора да ги следим и почистим", заяви, като не се разбра кои са тези хора.

По повод пристигането утре на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши Петков посочи: 

"С Кьовеши няма да си говорим за пуканки, а за пропукване на съществуващия модел чрез европейската прокуратура. Нашият главен прокурор повече следи нас отколкото престъпленията."

Заяви още, че конституционна реформа, за която се изискват 2/3 мнозинство никога няма да има, "ако не можем да ги хванем". "Имаме превзети институции и това се случва главно заради прокуратурата. Сега не ги е страх, защото имат пазител и той се казва (Иван) Гешев" - посочи обвинител номер едно Петков.

На въпрос от бизнеса относно поведението на БСП, която е против санкции за Русия, против изпращането на друга помощ освен хуманитарна за Украйна, против натовски самолети да пазят небето ни и пр., Петков заяви:

"Няма как да работим с ГЕРБ и ДПС. Аз лично няма да съм този премиер, който ще подам ръка на някой, който е крал от България толкова години. Докато този новоизбран куче-пазител там стои (както Борисов се самоопредели при избирането си на конгреса на ГЕРБ в неделя), аз лично сделка с него няма да направя. ДПС - такъв приятел не ти трябва".

След което премиерът поздрави левицата. "Всички викат те ви готвят. Истината е че те подкрепиха мерките срещу Русия (само не и санкциите, б.р.), което е огромна за тях стъпка - да разграничат любовта към руския народ на техните избиратели от режима на Путин".

"Този четворен формат дава възможност за дебат и диалог. Аз лично за момента нямам притеснение че сме в тази коалиция в този формат", сложи точката Петков.

И допълни, че в ситуация на война е логично да се очаква, че ще има хибридни атаки, идващи от Русия. Той обаче определи като престъпление и предателството подобни атаки на българска почва като даде за пример поведението на ГЕРБ в социалните мрежи.

Отново даде пример с профила във "Фейсбук" на младежката организация на ГЕРБ като обяви, че през него само за една вечер са спонсорирани публикации за над 2 млн., за да се използва несигурността, идваща по линия на войната, за да се всява паника. Той определи това като престъпление и предателство само за да се извлекат политически дивиденти от партията.

"Там имам по-негативно чувство в сравнение с руската хибридна война. Така че тези бананови кори, които идват от руски хибридки, ще ги поемем, но българското предателство ме отвращава", посочи той.

И изрази надежда, че в крайна сметка след създаване на паника за различни видове стоки- горива, олио, а после и други, хората най-сетне ще осъзнаят, че са манипулирани и няма да се поддават на паниката.

Петков обяви, че прокуратурата е попречила на работата на Министерството на вътрешните работи, което събирало данни за предполагаеми нарушения от газовия доставчик при договарянето на синьото гориво.

"Този главен прокурор следи повече нас отколкото каквото и да е друго престъпление. Ако случайно съберем някоя папка, ще бъде иззета. Това е точно примерът с "Булгаргаз". В деня преди МВР може би да влезе за арест, папката беше взета и ни казаха - дотук", заяви премиерът Кирил Петков.