В САЩ беше открит първи случай на полиомиелит от близо десетилетие насам, съобщи Си Ен Ен. 

Диагностицираният е от щата Ню Йорк, млад и неваксиниран. Той е имал отпадналост, парализирал се и се е наложило да бъде хоспитализиран. Това се е случило преди около месец, той вече не е заразен.

За случая става известно около месец след като здравните власти във Великобритания предупредиха, че са открили образци на полиемиелитния вирус в канализацията на Лондон, което показва, че може да е имало някакво разпространение на инфекция между близки индивиди в Северен и Източен Лондон, но тогава не бяха регистрирани заболели или носители на вируса.

Приблизително 1 от 4 заразени има симптоми като тези при грип - възпалено гърло, температура, умора, гадене, главоболие и болки в стомаха. Често се кара и безсимптомно. 1 на всеки 200 обаче развива много сериозни симптоми, които могат да бъдат с дълготрайни последици - инфекция на мозъка или гръбначния мозък, парализа, или смърт.

Лечение за полиомиелита няма. Най-уязвими са малките деца.

Това е първият доказан случай в САЩ от 2013 г. В Роукланд Каунти, откъдето е заразеният, има ултраортодоксална еврейска общност, в която исторически ваксинационните нива са много ниски. Ваксинираните се смята, че не са в риск.

Според здравните власти в САЩ типът на вируса предполага, че вероятно е извлечен от някой, който е получил ваксина през устата, която съдържа жив, но отслабен полиовирус. В Америка такъв тип ваксина не се прилага. Извлечените от ваксини вируси са различни от дивите, които сега циркулират в Пакистан и Афганистан. 

Оралната ваксина срещу полиомиелит (OPV) се възпроизвежда в червата и може да зарази други хора чрез замърсена с фекалии вода.

Макар и по-слаб от дивия полиовирус, този вариант може да причини сериозно заболяване и парализа при хора, които не са ваксинирани срещу болестта. Хората, заразени с вируса, могат да го предават в рамките на около 2 седмици. 

До 1954 г., когато започва имунизацията срещу това заболяване, полиомиелитът е бил широко разпространен. Проявявал се с големи епидемии. След въвеждането на живата полиомиелитна ваксина заболеваемостта е понижена рязко. Днес се наблюдават единични спорадични случаи и много рядко епидемични избухвания. Световната здравна организация обявява, че борбата с полиомиелита се намира в последния етап преди ликвидирането му. През 1994 г. Западното полукълбо беше обявено за свободно от заболяването.

В България най-висока заболеваемост е регистрирана през 1947 г. След въвеждането на масова имунизация през 1959 г., заболеваемостта рязко спада, а последният случай на полиомиелит е регистриран през 1970 г. Наблюдавани са обаче два пробива от неимунизирани или непълно имунизирани деца през 1966 – 1967 г. – 49 заболели и през 1991 г. – 46 заболели. Последните два епидемични взрива в България са през 1991 г. в резултат на внос на див полиовирус 1-ви тип от Таджикистан и през 2001 г. в резултат на внос също на див полиовирус 1 тип от Индия. И при двата случая са засегнати основно неимунизирани и непълно имунизирани деца.