"Слави Трифонов казва на българските граждани едно: Без ГЕРБ и ДПС не може. Дълбоката голяма цел е народът да бъде докаран до такова положение, че да приеме всичко за нормално, включително връщане на ГЕРБ във властта".

Така депутатът от БСП Явор Божанков коментира пред бТВ поредния отказ на лидера на "Има такъв народ" да направи усилие за съставяне на правителство. Както е известно, Трифонов се обиди на "Демократична България", след като на живо изтече разговор на парламентарната й група и пак обяви изтегляне на хората си, в случая - от преговорите за кабинет. 

По отношение на самия разговор Божанков го обяви за "скучен", "обикновено политическо мероприятие, което всяка група си провежда". 

"Убеден съм, че от ИТН си търсят повод и го намират. Бойко Рашков беше на крачка да стане председател на КПКОНПИ и от ИТН за четвърти път дърпат шалтера - първо бяха космонавти македонци, после Пламен Шнорхела, след това някакъв кабинет издиктуван от дивана, Македония", изброи Божанков действията на ИТН от миналата година, както и един от мотивите, посочен от Трифонов да свали сега кабинета - РСМ. 

И обобщи:

"Правят всичко възможно да се провали формат без ГЕРБ и ДПС".

На въпрос защо му е на Трифонов да не иска да има кабинет, депутатът на Нинова пак посочи:

"Прави го за четвърти път с различни мотиви. Истинският е, че сме на крачка да приемем новия антикорупционен орган, който според преобладаващото мнение трябва да бъде оглавен от Бойко Рашков. Аз този страх го видях и в залата (от ГЕРБ и ДПС)".

На въпрос относно думите на Христо Иванов към групата, че Тошко Йорданов заявил как, ако от КПКОНПИ ще се прави "бухалката", от ИТН иска да участва, Божанков посочи, че ако имало нещо тревожно в този разговор, то е че заместникът на Трифонов в партията възприема новия орган като бухалка, "че е ОК с този орган, ако е във властта, но не е ако е извън". 

В понеделник и вторник предстои да се събират колективните управленски органи на БСП, за да решат как ще продължат с мандата с оглед необходимостта да се избере нов шеф на енергийния регулатор. С изтеглянето на ИТН от преговорите те на практика стават лишени от смисъл и затова и ГЕРБ, и ДПС вече призоваха Нинова да върне нереализиран мандат още в понеделник.

"Шансовете са по-малки - те (ИТН) са били програмирали този провал на преговорите, просто са чакали удобен повод", посочи Божанков, като се обърна индиректно към депутатите на Трифонов, както правеше и "Продължаваме промяната": "Не знаем дали народните представители от ИТН имат собствена воля".

Тоест, възможно е левицата да реши да опита също като ПП да адресира подкрепа за кабинет към отделните депутати на Трифонов, а не към парламентарната му група.

По повод коментара от вчера на президента Румен Радев, че БСП трябва да изпълни конституцията и тълкуването й от КС относно реализирането на мандата, Божанков посочи:

"Лично аз го възприемам като призив да върнем мандата максимално скоро или в 7-дневен срок. Но същият президент при аналогични обстоятелства миналата година ни призова да задържим мандата, за да свършим важната работа. Така че не виждам какво е различното в тази ситуация"