"Аз съм сигурен че ще има продължение цялото това нещо".

Това на няколко пъти заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в интервю за предаването "120 минути" по бТВ. А "нещото" е задържането на бившия премиер - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката на партията (и на Министерския съвет в мандатите на Борисов) Севделина Арнаудова. Те бяха задържани от МВР и пуснати след по-малко от 24 часа, като поводът бяха старите сигнали на бизнесмена с 19 обвинения у нас Васил Божков за изнудване.

За вицепремиера обаче тази акция не била провал. Прокуратурата имала достатъчно данни, според него, да образува досъдебно производство (което тя не направи). А на въпрос дали вътрешният министър Бойко Рашков ще се раздели с поста си заради фиаското, Василев бе категоричен - "не".

Той попита също така защо прокуратурата лъжела, че не не може да разпита Божков, който се укрива в Дубай, като се оказа подготвен текст от Наказателно-процесуалния кодекс. А именно - с чл. 139, ал. 7, която гласи: "Разпит на свидетел извън страната може да се извърши и чрез видеоконференция или телефонна конференция в съответствие с разпоредбите на този кодекс".

Асен Василев обаче също не можа да отговори какво общо има Европейската прокуратура в този случай, както бе обявено от властта първоначално (а премиерът Кирил Петков продължава да твърди, че има).

Вицепремиерът не бил чул мнения "против" относно обявеното намерение САЩ да изпратят "рота "Страйкър" у нас, заяви още той, като контекстът на въпроса бе свързан със системно изразяваните позиции на лидерката на БСП и коалиционен партньор Корнелия Нинова против всякаква военна помощ за Украйна или чужди батальони у нас. Нещо повече, вицепремиерът похвали колежката си вицепремиерка, че тезата ѝ била, че страната трябва да бъде защитена. На различно мнение била само за изпращането на боеприпаси за нападнатата от Русия суверенна страна. Личното му мнение обаче било, че трябва да се пратят боеприпаси, но пък то не било мнението на правителството - заяви заместник министър-председателя.

Като "абсолютно стабилна" определи той коалицията - пак в отговор на въпрос относно влиянието на социалистическата партия. Разногласия нямало.

"Видяхте, минахме през смяна на министър, без сътресения", заяви Асен Василев.

Той обаче не поясни, че за военен министър "Продължаваме промяната" предложи Тодор Тагарев, като даже внесе името му за гласуване в парламента, а заради БСП смени името в последния момент с Драгомир Заков.

"Те затова са в политиката тези хора - да представят техните избиратели и да правят тяхната политика. И тук си има правителство", заяви по адрес на БСП Василев.

Той пак заяви намерението на държавата да не подновява договорите с "Газпром" за доставка на газ. А относно цените на бензина с оглед поевтиняването на световните пазари на нивата отпреди войната в Украйна, прогнозира, че би трябвало да паднат на бензин колонките. Това още не се е случило, защото търговците в момента продават от закупените по-скъпо количества. А на въпрос относно това дали ще има ново увеличение на минималната работна заплата, след като инфлацията изяде прясно осъщественото, финансовият министър посочи, че за нещо подобно евентуално може да се мисли с актуализацията на бюджета след май. Василев отрече и въвеждането на "форсмажор", искано от Нинова. Такъв можело да има при конкретни случаи, след поискване от конкретните фирми - като строителни такива, или превозвачи, например.