По-обясними причини газът е нещо като разменна монета във вече на практика започналата предизборна кампания. С едно условие - България не притежана тази монета, но това не пречи тя да се подмята между партиите.

Така е и в международен план, като Русия - имайки обаче монетата, я използва за политически цели, както отбеляза икономическият министър в оставка Александър  Николов.

Той увери, че газ има, въпрос само на организация и лостове е България да си го набави. Всичко останало са спекулации и игри със страховете на хората.

Но дори в днешния ден други страни бяха на различни мнения. ГЕРБ би камбаната, че газ няма, а Делян Добрев заяви, че Бойко Борисов събрал ръководството на партията по ранни зори в неделя, за да търсят и предлагат решения за газа.

Предвид предложенията от много страни да се преговаря с “Газпром”, Ивайло Мирчев от ДБ обяви, че проблемите няма да се решат, ако пак си стиснем ръцете с руската компания.

Според него - няма драма, в Чирен има повече резерв, отколкото в предишни години.

Гръмна склад с боеприпаси на Емилиян Гебрев край Карнобат. Няма жертви. Макар и завоалирано, бизнесменът съзира външна намеса.

В последния ден на юли в Севасторол не честваха Деня на руските военноморски сили, а Кремъл се оплака, че Украйна нападнала с дрон щаба там.

Истанбулската полиция пък е разкрила група, занимаваща се с нелегална търговия на човешки органи, с участието на две български гражданки, които били арестувани и предадени на съда.