След като Софийски градски съд отказа днес да се занимава с казуса с ареста на бившия премиер, финансовия му министър и пиарката на ГЕРБ, Софийска градска прокуратура (СГП) възложи случая "Борисов, Горанов и Арнаудова" на следователи в СГП, които "да валидират извършените до момента от некомпетентен орган процесуални действия".

Това съобщиха от държавното обвинение.

Още на 18 март, когато Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха пуснати след по-малко от 24 часа от задържането си по разследване, започнато от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), обявиха основно колко грешки са допуснати от органа, който ги сезира (т. е. МВР).

В съобщението си от днес хората на Иван Гешев преповтарят гледната си точка. И използват решението на съда да откаже да гледа протоколите за обиск, за да обявят: "няма съдебна санкция за одобрение". А СГС отказа, защото според прокуратурата те са незаконни и внесени от некомпетентен орган.

От обвинението допълват, че на 21 март в СГП са депозирани от разследващ полицай в ГДНП проекти на постановления за привличане в качеството на обвиняеми на Борисов, Горанов и Арнаудова, както и протоколи за разпит на същите лица в качеството им на свидетели. Те влязоха отново в прокуратурата, след като между нея и МВР възникна спор депозирани ли са, или не.

"Посочените проекти за привличане представляват листове с печатен текст, озаглавени „Постановление за привличане на обвиняем“, без подписи, без име на съставител, а само длъжност – разследващ полицай в ГДНП, с поставени на тях печати с регистрационни номера от ГДНП с дата 21.03.2022 г. Поради това същите не представляват процесуални документи и нямат правна стойност" - заявяват обаче от СГП.

"Отделно от това проектите на постановления за привличане, доколкото е посочена длъжност, са текстово изготвени от некомпетентен орган. Разследващ полицай в ГДНП няма правомощия да формулира обвинение за престъпления, извършени от лица от състава на Министерския съвет", настояват пак от обвинението, визирайки бившите длъжности на Борисов, Горанов и Арнаудова, която бе съветник в МС.

Отделно от това, наблюдаващите прокурори отново считат, че към настоящия момент няма основания за законосъобразно привличане на лицата като обвиняеми - затвърждават тезата си.

Но, въпреки това - "прокурорите в СГП възложиха разследването на следователи в Следствения отдел към СГП и им указаха всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново от следователите по предвидения в закона ред, за да бъдат валидирани. Само тогава събраните чрез тях доказателства могат да бъдат ползвани в наказателното производство".

Но все пак посочват, че предстоят повторни разпити.

"Ще бъдат разпитани от следовател повторно свидетелите, чиито разпити са проведени от некомпетентен орган – разследващ полицай към МВР. Ще бъдат разпитани по надлежния ред и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. Ще бъдат назначени съответните експертизи. Ще бъдат извършени и всички други необходими процесуални действия".  

Тоест, би следвало да бъде разпитан и премиерът Кирил Петков.

Ако в хода на разследването се съберат достатъчно обвинителни доказателства за виновността на определено лице или лица в извършване на престъпление/я от общ характер, както изисква чл. 219, ал. 1 от НПК, СГП ще повдигне обвинение в съответствие с тези доказателства.