САЩ ще приемат до 100 000 украинци. Това потвърдиха в четвъртък трима висши представители на американската администрация, цитирани от "Си Би Ес Нюз".

Плановете на Вашингтон ще бъдат обявени по-късно, когато президентът Джо Байдън се срещне със съюзници в Брюксел като част от по-широките усилия с партньорите от НАТО и Европейския съюз за продължаване на координирания отговор срещу руската инвазия в Украйна.

Повече от 3,6 милиона бежанци са избягали от Украйна, откакто Русия нахлу в страната на 24 февруари. По данни на ООН повече от половината от децата в страната са били разселени. Над 2,1 милиона души влязоха в Полша, опитвайки се да избягат от бомбардировките, докато повече от 500 000 заминаха за Румъния.

Войната предизвика най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война.

САЩ ще обявят още 1 милиард долара помощи за разселените украинци, твърди официален представител на Вашингтон. Планирано е да се заделят 11 милиарда долара през следващите пет години за справяне с очакваната продоволствена несигурност поради въздействията на войната върху селскостопанска продукция.

САЩ ще обявят и нови санкции срещу депутати от Държавната дума и над 40 руски компании. Последните икономически мерки на администрацията на Байдън ще бъдат координирани със санкциите на Групата на седемте, за да се увеличи максимално ефекта им.

Усилията на Америка по приемане на разселени украинци ще се съсредоточат върху активисти, журналисти, членове на ЛГБТ общността, политически дисиденти и други уязвими групи.

Длъжностни лица казаха, че украинците могат да пристигнат в САЩ по различни имиграционни пътища, включително програмата за бежанци, която позволява на избрани имигранти, бягащи от война и насилие, да получат възможност за постоянно пребиваване в САЩ. Този процес обикновено отнема години.

Друг път е процес, известен като условно освобождаване. Той позволява на имиграционните служители на Америка да допускат имигранти без визи по хуманитарни съображения. Условното освобождаване позволява на бенефициентите да влязат в САЩ много по-бързо от процеса, през който преминават бежанците, но не им дава възможност да се сдобият със статут на постоянно пребиваващи.

От началото на руската инвазия САЩ са получили 168 молби за хуманитарно условно освобождаване от украинци и са одобрили няколко молби от деца, търсещи спешна медицинска помощ. Администрацията на Байдън си постави амбициозна цел да приеме до 125 000 бежанци през фискалната 2022 г., която приключва през септември. Въпреки това САЩ са приели само 6500 бежанци, включително около 700 украинци, към края на февруари, показват данни на Държавния департамент.

Програмата за бежанци, която беше спряна в началото на пандемията от коронавирус, все още се възстановява от масовите съкращения при администрацията на Тръмп.

Представители на администрацията казаха, че други украинци също могат да пристигнат в САЩ с имигрантските визи, които са предназначени за тези, чиито членове на семейството са базирани в САЩ.