ВСС формално откри днес процедура за освобождаване на Иван Гешев за втори път – и по предложенията на Янаки Стоилов от миналото лято.

Това стана в режим на много интересно „хрисимо“ поведение на монолитното мнозинство на Съвета – никой не взе думата да спори допустими ли са предложенията на бившия правосъден министър, внесени още на 16 юли 2021 г.

На фона на кръговата отбрана покрай предишната „партида“ искания на Надежда Йорданова, днес мнозинството се отдръпна и без дума гласува „за“. Това бе – меко казано - доста изненадващо и видимо отлично стиковано.

Самият Гешев пък постоянно настояваше да се стартира процедурата по същество – за да може да се защити и...

„...да се види колко смешни са твърденията на МП – да бъдат публиквани, за да се забавлява целокупният български народ заедно с нас.“

Най-общо мотивите на бившия правосъден министър Стоилов от миналото лято, според които главният прокурор е нарушил конституцията и етичния кодекс, са следните:

- разгласяване на данни от досъдебно производство – разговорите между Пламен Бобоков и Пламен Узунов, записани чрез СРС.

- публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност;

- липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности;

- използване на 9 юли 2020 г. на служилите от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушава принципа на разделението на властите и недопустимо посегателство над друга конституционна, установена институция. Според Йорданова това грубо е накърнило престижа на съдебната власт - не само в национален, но и в международен аспект.

- пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаване на специализирани отдели в Софийска районна прокуратура и Софийска градска прокуратура.

Последното не е маловажно - практика е, макар Законът за съдебната власт да въвежда задължително случайно разпределение, ако обособиш с вътрешна заповед някакво под-звено, отдел и пр., започват да се „джуркат“ делата само между събраните в него прокурори. Които, на всичкото отгоре, в голяма степен са командировани със заповед на шефа.

А въпросните заповеди и инструкции не са публични – те били достъпни във „вътрешната система на прокуратурата“, бе прелюбопитният аргумент на лагера около главния прокурор.

Гешев през целия ден демонстрираше „шегаджийско“ отношение, като държал...

„... исканията да бъдат разгледани по същество - и на г-жа (Надежда) Йорданова, и на Бойко Рашков – защото по същество са на Бойко Рашков. За да не се упражнява изпълнителната власт върху ВСС - че се опитва да забави процедурата.“

Дори напротив: от днес Гешев извади нова теза – че самата Йорданова всъщност опитва да забави процеса и да не обсъждат свалянето му. Това тя постигнала, като атакува пред Върховния административен съд отхвърлянето на 4 от мотивите й в коша.

Така опитвала умишлено да забави цялата процедура.

Той още говори, че трябва да чете лекции, че не му се занимава с „образователна дейност“, както и каза, че „за всеки – дори първокурсник по право - това са изключително забавни твърдения“.

(Интересно е, че обсъжданата днес партида предложения срещу него са на професора по право, а сега конституционен съдия – Янаки Стоилов, б.а.).

След като мнозинството в съвета гласува заедно с малцинството – да се допуснат всички точки от мотивите на Янаки Стоилов, и Йоданова, и самият Гешев обявиха, че имат доказателствени искания по същество.

Той пожела да се качи на сайта на ВСС решение на комисия „Професианална етика“ - която съобщава, че вече има отказ да се образува досъдебно производство по подаден срещу него сигнал от Бойко Рашков. Става въпрос за сигнал на Рашков до НСлС за разгласяването на СРС-та, което – с голяма изненада! - е катастрофирало с отказ да се образува разследване от Специализираната прокуратура. Отказът - поредна изненада - е лично на шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Според Гешев това повтаря днешната точка.

Изненадите не свършиха дотук – оказа се, че вчера Боян Магдалинчев - представляващ ВСС, вече е разпоредил да се качи информацията от Етичната комисия – че разследване срещу Гешев няма.

Мнозинството обаче „финтира“ Йорданова и не прие нито едно от нейните искания: да се изиска от Нова тв интервю на Гешев от 2020 г. и да се поискат заповеди на шефа на Софийската градска прокуратура, с които – според нея се заобикаля случайното разпределение на делата. Както и да се пита СГП колко поркурори има в отдел „Специалзиран“ и колко от тях са командировани.

Всичко това отиде... в коша.

Накрая съветът гласува да се обединят двете процедури - по исканията на уволнение на Гешев, внесени от Надежда Йорданова и по тези на Янаки Стоилов.

Така, разбира се... фактът, че Йорданова жали пред ВАС изхвърлянето на 4 от точките с мотивите й, би могъл да прати цялата работа в светлото бъдеще. Делото тепърва е образувано на 28 април и ще се гледа в двумесечен срок.

Въпреки това Пленумът прие двете предложения да се обсъждат по същество на 18 май.

Иначе по-рано - на влизане на заседанието, Надежда Йорданова се зачуди защо в един ден главният прокурор праща на Конституционния съд (КС) части от Наказателния кодекс, касаещи клошарите и проститутките, а после - и закриването на спецсъда и прокуратурата.

Това бе в отговор на анонсираното от Гешев - че дава на КС проектопромените в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити любимите му специнституции.

Гешев всъщност опредметява отдавнашно свое обещание - той вече заяви, че ще прати на КС закриването на съдилищата и прокуратурите от ул. "Черковна".