Бившият мажоритарен собственик на бившата банка КТБ Цветан Василев вече не е сред лицата, издирвани с червена бюлетина в Интерпол.

Това събощиха медии, а проверка на Клуб Z показа, че е факт.

След като прокуратурата се стовари с цялата си мощ през юни 2014 г. върху Василев, бившият банкер изчезна първо в Австрия. Още през същата година той се установи в Сърбия, където освен всичко друго притежаваше завод за стъкло в Парачин.

Оттогава българската прокуратура опитва да обвини Сърбия, че не си изпълнява международните договорености за екстрадиция на лицето. А съседната страна съответно постоянно критикува множеството и противоречащи си документи, които изпраща прокуратурата от София.

През юли 2021 г. се разчу, че Василев е получил статут на политически бежанец. Като повечето държави - западната ни съседка не екстрадира свои граждани и хора, които смята, че са преследвани заради политически убеждения. Окончателното решение на съда дойде през май 2022 г.

Според "Фрог нюз" - сайт, който е близък до Василев и често му дава трибуна, отмяната на червената бюлетина е станала с решение на Комисията за контрол на досиетата към международната организация със седалище в Лион, Франция.

"Това е поредният шамар за българската прокуратура под командването на Иван Гешев, тъй като свалянето на червената бюлетина по същество означава неприемане аргументите на българското обвинение спрямо Василев", пише "Фрог нюз".

(Бел. ред Клуб Z: последното написано е най-меко казано спорно, тъй като процесът по издирване и екстрадиция няма абсолютно нищо общо с качеството или състоятелността на обвиненията в едно наказателно дело. А и Интерпол не е орган, който преценява "аргументите на българското обвинение спрямо Василев" или срещу когото и да било другиго.)

Що се отнася до самия бизнесмен, още отпреди старта на т. нар. "мегадело КТБ" той настоява да бъде разпитан по видеоконферентна връзка. Периодично изнася в интервюта твърдения за Делян Пеевски, който пък изобщо не фигурира в десетките хиляди страници акт на прокуратурата. Въпреки това, държавното обвинение отказва такъв разпит, а Специализираният съд успешно "тупаше топката" той да не се осъществи години наред.

Така делото тече задочно срещу основния обвиняем като лидер на ОПГ, въпреки че е известно той къде е и че иска да даде показания.

След закриването на Спецсъда, делото ще продължи в Софийския градсдки съд, разбира се - от същия съдебен състав.