За разлика от всички предходни избори, на които сме гласували с машини, този път държавата щe опита да сведе до минимум участието на частната фирма "Сиела Норма" в процеса и на практика - за първи път да се справи сама със задачата.

Такава заявка дадоха пред Клуб Z от Централната избирателна комисия (ЦИК). Как обаче ще се случи това, засега не е ясно. От ЦИК не са предприели конкретни стъпки с мотива: има време.

Досега "Сиела", освен неизменният доставчик на машините, отговаряше и за техническата поддръжка, и за логистиката в по-голямата й част. Държавата вече е собственик на всичките 12 837 устройства, както и на "ключа". Ако иска да се справи сама обаче, тя трябва да наеме около 2500 души, които да обслужват машините в изборния ден, както и около 200 специалисти да конфигурират устройствата. 

От комисията коментираха, че при вътрешните разговори досега не е имало предложение да се наеме отново частнта фирма. А ако това се наложи, ще се отвори търг, но за малък кръг от дейности. Оттам не са притеснени и за наемането на техниците по поддръжката. "Това не са служители на "Сиела", тя ги наемаше досега и от други компании. В ЦИК, чрез МВР, разполагаме с данните на тези хора и ще се свържем с тях", посочиха от ЦИК. Наемането на тези служители нямало да коства по план-сметката за вота повече от милион.

От комисията не са притеснени и относно параметризацията на устройствата - процесът не бил сложен и не изисквал толкова много хора. Можело да се използват и експерти на държавната "Информационно обслужване". Базовият софтуер няма да се изменя, посочват още оттам. Иначе отговарят ли и той, и устройствата на изискванията, трябва да се установи от ресорното министерство на електронното управление, от института по стандартизация и от този по метрология.

По отношение на логистиката обаче ситуацията не е така "спокойна". От ЦИК са се обърнали за помощ към вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев, за да се провери доколко е възможно машините в страната да се доставят само с колите на "Български пощи".

Що се отнася до "Сиела" - компанията има договор с ЦИК за поддръжка. Тя обаче включва ремонт на дефектирали машини - за сметка на компанията. Тя няма ангажимент да прегледа пригодността на всички 12 837 устройства.

Ноу-хау

На 27 февруари се произведоха частични избори за кметове в 15 кметства, за което бяха осигурените 27 машини. На 6 март се проведе втори тур - за кмет на 4 кметства с 10 броя машини. "Централната избирателната комисия за първи път напълно самостоятелно, с професионалното съдействие на експерти към ЦИК, организира всички дейности по техническо и логистичното осигуряване на машинното гласуване", похвалиха се тогава комисията. Машините са били тествани, конфигурирани, настроени, комплектовани, етикирани и пломбирани в ЦИК. От комисията са осигурили и сами техниците по поддръжката, както и логистиката.

При едни национални избори обаче, от ЦИК признават, че не биха се справили сами с всичките около 12 000 устройства, но все пак участието на частната компания може да се минимизира, ако не и направо елиминира. 

Зам.-председателката и говорител на комисията Росица Матева коментира тогава пред Клуб Z, че все пак ще се наложи обявяването на обществени поръчки за отделни етапи от процеса, най-важният от които е изготвянето на нов софтуер, който проследява пътя на всяко едно устройство от склада до секцията за гласуване, до информация за това дали някой е "човъркал" по устройството. Експерти от комисията, работили по организирането на частичния вот, казват, че такъв софтуер има и "Смартматик", партньорът на "Сиела" и производител на машините ни за гласуване, но нямало нужда да се стига до закупуването му от венецуелската компания, тъй като такъв може да се изработи и в България.

Предупреждения

Че държавата става зависима за произвеждането на изборите си предупредиха експерти още през 2020 г. Тогава от фондация "Конрад Аденауер" излязоха с доклад към българските власти, базиран на добрите европейски практики и на препоръките на Съвета на Европа, в който се настояваше за "спешни мерки за предотвратяването на зависимостта на ЦИК от доставчика на машините и нуждата от изграждане на капацитет в институцията". Опасността е ЦИК да стане твърде зависима от доставчика на машините и останалите външни участници и може да загуби "собствеността" върху целия процес по организирането на изборите, посочиха от организацията. 

Това обаче не се случи и на практика нямаше как да се случи към онзи момент. След което станахме свидетели на множество трусове, ако не и направо скандали, между ЦИК и "Сиела". Комисията обвиняваше доставчика, че извива ръце за повече пари за логистиката, софтуера и поддръжката на машините. Машини биваха разпращани из страната с куриерски служби и биваха "арестувани" в местни РПУ-та. После пък мистериозни устройства се появяваха тук-там из страната, от което ГЕРБ направи кампания, че вотът ще е манипулиран. Компанията и комисията стигнаха дори до прокуратура и съд и пр., и пр. неприятни "случки", съпровождащи процеса на съвместната им работа. Сега държавата и частникът пак се съдят. Но пък тази сутрин директорът й Веселин Тодоров заяви, че "Сиела" би се явила на търг, ако ЦИК обяви такъв.