Може ли държавата сама да започне да организира изборите си - без частната фирма "Сиела Норма", която е не само неизменен доставчик на машините за вота, но и отговорник за логистичната част, за обслужването и обученията на служителите? Според Централната избирателна комисия (ЦИК) това най-сетне е възможно да се случи. Ако и министерствата и депутатите вземат отношение по въпроса.

Какво дава основание на ЦИК за този на практика оптимизъм, предвид факта, че откакто експериментираме с машинния вот - до въвеждането му във всички големи секции и в чужбина, "Сиела" е тази, която поема основната част от организацията? - Успешното произвеждане на частичните избори от миналия месец. 

На 27 февруари се произведоха частични избори за кметове в 15 кметства, за което бяха осигурените 27 машини. На 6 март се проведе втори тур - за кмет на 4 кметства с 10 броя машини. "Централната избирателната комисия за първи път напълно самостоятелно, с професионалното съдействие на експерти към ЦИК, организира всички дейности по техническо и логистичното осигуряване на машинното гласуване", похвалиха се комисията. Машините са били тествани, конфигурирани, настроени, комплектовани, етикирани и пломбирани в ЦИК. От комисията са осигурили и сами техниците по поддръжката, както и логистиката.

При едни национални избори обаче, от ЦИК признават, че не биха се справили сами с всичките около 12 000 устройства, но все пак участието на частната компания може да се минимизира, ако не и направо елиминира. 

Зам.-председателката и говорител на комисията Росица Матева коментира пред Клуб Z, че все пак ще се наложи обяването на обществнеи поръчки за отделни етапи от процеса, най-важният от които е изготвянето на нов софтуер, който проследява пътя на всяко едно устройство от склада до секцията за гласуване, до информация за това дали някой е "човъркал" по устройството. Есперти от комисията, работили по организирането на частичния вот, казват, че такъв софтуер има и "Смартматик", партньорът на "Сиела" и производител на машините ни за гласуване, но нямало нужда да се стига до закупуването му от венецуелската компания, тъй като такъв може да се изработи и в България.

От ЦИК разчитат на новообособеното министерство на електронното управление за осигуряването на лицата, които настройват софтуера (около 200 души), като такива можело да се вземат и от кадрите на държавната "Информационно обслужване", която има и териториални поделения в страната. Същото да важи и за техническите лица по поддръжка на устройствата по места, ще предложат още от комисията на управляващите.

Според Матева по отношение на логистиката може да се използват и "Български пощи", което изисква ангажиране и на транспортното министерство.

Добрата новина е, че държавата най-сетне е уредила неуредените доскоро договорни въпроси с частната компания и вече всички машини, както и "ключът" за тях са й предадени. Т.е. вече са държавна собственост.

От комисията са в процес на търсене и на държавен склад за съхраняване на устройствата, като в момента наемът за използваното помещение струва около 30 000 лв. на месец. За последно работна група към Министерския съвет предлагаше терен на военното министерство на "4-ти километър" в София, който от комисията предстои да огледат.

Предупреждения

Че държавата става зависима за произвеждането на изборите си предупредиха експерти още през 2020 г. Тогава от фондация "Конрад Аденауер" излязоха с доклад към българските власти, базиран на добрите европейски практики и на препоръките на Съвета на Европа, в който се настояваше за "спешни мерки за предотвратяването на зависимостта на ЦИК от доставчика на машините и нуждата от изграждане на капацитет в институцията". Опасността е ЦИК да стане твърде зависима от доставчика на машините и останалите външни участници и може да загуби "собствеността" върху целия процес по организирането на изборите, посочиха от организацията. 

Това обаче не се случи и на практика нямаше как да се случи към онзи момент. След което станахме свидетели на множество трусове, ако не и направо скандали, между ЦИК и "Сиела". Комисията обвиняваше доставчика, че извива ръце за повече пари за логистиката, софтуера и поддръжката на машините. Машини биваха разпращани из страната с куриерски служби и биваха "арестувани" в местни РПУ-та. После пък мистериозни устройства се появяваха тук-там из страната, от което ГЕРБ направи кампания, че вотът ще е манипулиран. Компанията и комисията стигнаха дори до прокуратура и съд и пр., и пр. неприятни "случки", съпровождащи процеса на съвместната им работа.

И макар темата да не е на дневен ред, от ЦИК заявяват, че се надяват този път подготовката за изборите да започне по-рано. А не с изменения в Изборния кодекс, каквито се правят, по стара управленска традиция, непосредствено преди вода. Тест за това как държавата сама се справя ще има и на частичния вот през юли. Но най-големият тест ще са местни избори 2023 - най-сложните за организиране избори.