В интересни времена живеем, приятели. Сполетяха ни пандемия, война, климатична катастрофа и три служебни кабинета на Румен само за три години. Мисля, че това почти изчерпва списъка с библейски апокалипсиси, които биха могли да ни сполетят. Остават само нашествие на извънземни, нападение на зомбита и студена зима без руски газ и баня веднъж седмично.

Но зимата идва, приятели, зимата идва. А с нея и банята.

Както каза Бойко днес:

„Ще стане като едно време, кога се къпехме по веднъж седмично в градската баня!“!

Не разбрах само задължително ли ще е и всяка седмица ли? Че със задължително баняне електорат в България не се печели, Бойко.

Не знам как другите народи ще оцелеят през тази зима, но ние си имаме нашия Джон Сноу, а.к.а Румен Радев. Неговата вицекралица Йотова днес ни успокои, че газ ще има, защото Радев привикал строителите на новия интерконектор и им казал: „И да бъде газ“! След което всички проблеми изчезнали и газ ще има.

Предполагам, че президентът с един строг поглед е оправил хаоса, оставен от Петков и Василев, които за 6 месеца успяха да завършат бавената 12 години връзка с Гърция и намериха достатъчно кораби с гориво, за да се преодолее кризата с „Газпром“. Еми, нахално си беше от тяхна страна, няма какво да се лъжем. Не 12 – 70 години традиционно си давахме да ни крадат и не мрънкахме, а по енергийна линия всичко си беше вече добре подредено. От атом и ток печелеха градските комунисти, тоест БСП, от газ и магистрали – селските, демек ГЕРБ. Имаше си фирми, хора, поделили си бяха нещата, всичко си беше измислено и изчислено, стабилност имаше.

И се появяват тия ми ти непрокопсаници Петков и Василев и буквално им спрират тока. Еми, как да не се прегърнат Румен и Бойко в тая страховита за хората ситуация. За техните хора, по-точно.

„Колкото и да се мразим с президента, той и неговото правителство не са виновни, не го заслужават това“, вика Борисов.

Общият враг сближава, дума да няма.

Сега, за онези от вас, приятели, които се смръзнаха още в началото на тоя текст, прочитайки че ще има задължителна баня през зимата, ще цитирам и още нещо, което каза Бойко.

„Аз, вика, никога не съм лъгал българите!“

Ама ще ви припомня някои неща, които е казвал през годините, за да ви успокоя и да си знаете, че едва ли пък чак ще ви карат под строй към банята.

Борисов през 2010 година: „Влизаме без Румъния в Шенген“.

Борисов през 2011 година: „Има една сграда да доизмажем и влизаме в Шенген“.

Борисов през 2016 година: „Нямаме зор да влизаме в Шенген“.

Борисов през 2018 година: „До една година влизаме в чакалнята на Еврозоната“.

2022 година – нито сме в Шенген, нито сме в Еврозаната.

И любимото ми:

Борисов през 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 година: „Хемус“ ще е готова цялата до година-две.“

Да ви кажа честно, то на човек вече му е неудобно да признава, че с „Хемус“ е на една възраст. Дето се вика, ние тоя набор вече синове ще заженим, тя още не може да прехвърли Балкана. Общата планирана дължина на автомагистрала „Хемус“ е 426 километра. Към октомври 2021 са изградени 175 километра.

Така че тия от вас, дето се притесниха за банянето – не е задължително да стане тая зима.

За буквалистите сред вас, дето ще ми очертаят сега всички построени балкански проходи, ще припомня един любим виц. Един български строител на магистрали отишъл на гости на свой колега в Италия. Посрещнали го в луксозна вила. Четири спални, огромен хол, великолепна градина. Българинът цъкал  с език, цъкал, па попитал: „Абе, как спечели пари за такава хубава къща?“

Домакинът отговорил: „Ей тая магистрала там, виждаш ли я? Трябваше да е с осем платна, ама е с шест. Другите две отидоха в тая вила.“

Прибрал се българинът у дома, след година поканил италианеца да му върне гостоприемството. Идва колегата, гледа – разкошна вила, 12 спални, отпред басейн, отзад футболен стадион, на покрива самолет за разходки до Барселона. „Леле, откъде спечели толкова пари?“, възкликнал гостенинът. А българинът посочил напред в нищото: „Магистрала „Хемус“ виждаш ли я?“ Италианецът объркано отговорил: „Не!“ „Е, от там“, казал доволно нашенецът.

Но стига сме дъвкали тия магистрали, важно е газ да има.

А ако и пътната карта за газа намерят, дето Теменужка уж не знаела къде я е сложила, нещата съвсем ще се оправят. Нали помните още, че беше вече много отдавна за българската памет – министърката на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова подписа през 2017 с „Газпром“ документ, наречен „Пътна карта за развитието на газопреносната мрежа в България“ и този документ изчезна мистериозно. Знае се само, че част от него е гарантирал построяването на „Балкански поток“ – тръбата от Турция към Сърбия, която българите платиха с 3 милиарда от джоба си, без да получават газ от нея.

На мен ми се струва, че "Балкански поток" е доста голяма част от тоя план, някъде към 100%, ама като го няма тоя документ, че да подплатя подозренията си, си трая. А и остава освен Петков, Василев и ДБ, и ние простите фейлетонистки да почнем да питаме къде е картата, да предизвикаме още хаос в енергетиката, да съсипем на хората вилите, басейните и Барселоните... Не бива така, хора сме все пак, българи, патриоти.

А и да не е само у нас тоя хаос? Дори в империята на империите САЩ прокуратурата отиде у вилата на Доналд Тръмп да търси секретни документи, които той тайно изнесъл от Белия дом. Говори се, че били за атомно оръжие и се отнасяли да сигурността на страната, ама като не сме ги виждали? Според ФБР Тръмп бил изхвърлил част от тях в тоалетната, другата част все пак си ги прибраха. Еми, човещинка е, при тая пандемия първото, което свърши, беше тоалетната хартия. А и Тръмп не се слави като голям читател, видял е едни кашони с хартия и е звъннал на Мелания:

„Суитхарт, реших проблема с тоалетната, прибирай се от опашката!“

Показал се  е като любящ съпруг и баща, какво престъпно има в това?

Теменужка пък загубила картата. Еми, случва се - вие никога ли не сте губили някоя пътна карта за развитие на газопреносната мрежа? Не сте? Имайте търпение.

Ако с тая скорост въртим служебните кабинети и на вас скоро ще ви дойде редът да оглавите енергетиката и да губите, да късате или да рисувате човечета с мустаци по каквито си документи искате. Даже и да стане някоя беля така, нали Румен бди. С един поглед ще оправи нещата.