Милиони работни места ще бъдат загубени в следващите две десетилетия заради автоматизацията и роботизацията на труда - но повече от тях ще са в големите азиатски икономики, а не в Европа и Северна Америка, показва проучване на пазарните анализатори от Forrester.

Най-сериозно ще бъдат засегнати работниците в Индия, Китай, Южна Корея, Австралия и Япония. Проблемът е, че се очакват загуби на 63 млн. работни места в тези държави до 2040 г., а според прогнозите на Forrester нови работни места в новите индустрии - възобновяема енергия, зелени сгради, интелигентни градове и инфраструктура - ще бъдат едва 28,5 милиона.

Загубите ще са основно от селското стопанство и строителството, както и търговията на едро и дребно, транспорта, хотелиерството и развлеченията.

А това са основни отрасли във всички изброени икономики. Някои от тях имат и свои специфични проблеми - като Япония и Южна Корея, които имат все по-застаряващо население и общ спад на обема на работната ръка.

В следващите години всички тези държави трябва да приложат разумни стратегии за намаляване на ефекта от автоматизацията - инвестициите в STEM образование (наука, технологии, инженерство и математика) и обучение на технологична работна сила. Трябва да се подсигурят и работниците на свободна практика, предупреждават от Forrester.

Това не значи, че Европа и Северна Америка няма да бъдат засегнати - просто имат повече време, заради по-голямата заетост в сферата на услугите и други отрасли, които няма да бъдат сред първите автоматизирани.