За провала на пълномащабната руска инвазия в първия месец от войната може да се дадат множество обяснения - липсата на морал и боен дух сред руските войници, високите нива на корупция по всички етажи на армията и подценяването на подкрепата на Запада.

В поредно свое пространно изследване "Вашингтон пост" посочва нов солиден аргумент - гафовете на агентите на Федералната служба за сигурност (ФСБ) в Киев. 

Поставените от шпиони и информанти в украинската столица били толкова убедени, че руската армия ще бъде посрещната с отворени обятия, че в седмиците преди 24 февруари започнали да си набелязват апартаменти и бази за извършване на операции в подготовка за идването на своите колеги.

Дни преди руските сили да нахлуят в Украйна на информаторите от ФСБ било наредено да напуснат столицата, но да оставят ключовете от жилищата си за пристигащите руски агенти.

"Успешно пътуване!", пожелал представител на службата на друг шпионин, който бил изпратен да контролира процеса по окупация на града. 

Не се знае дали реципиентът на съобщението е пристигнал в Киев, тъй като плановете за завладяване на столицата пропаднаха скоропостижно сред началото на инвазията.

ФСБ бе прекарала десетилетия в шпионаж на Украйна, в опити да завладее отвътре нейните институции, "купувайки" длъжностни лица и работейки, за да възпрепятства сближаването със Запада. Най-важната мисия на службата извън територията на Русия била да проникне във всички нива на украинското общество, обяснява "Вашингтон пост".

И въпреки това агенцията не успяла да свали украинското правителство или поне да предизвика каквото и да е подобие на проруско движение след началото на инвазията. Западните и украинските източници на вестника дават две предположения за провала на ФСБ да алармира Кремъл, че Украйна е готова да се защитава - пълна некомпетентност от страна на агентите или страх, че Путин няма да приеме леко лошите новини.

"Руснаците сгрешиха много", обяснява високопоставен американски служител с достъп до класифицирана разузнавателна информация за Русия и нейните служби за сигурност. "Те организираха цяла военна кампания, за да превземат стратегически цели, които бяха отвъд техните възможности. Грешката на Русия беше наистина фундаментална и стратегическа".

"Вашингтон пост" разкрива, че звеното на ФСБ, отговарящо за Украйна, нараснало значително в навечерието на инвазията - от 30 служители през 2019 г. до 160. Тази маневра единствено успяла да предупреди украинските служби навреме, че нещо сериозно се задава. Огромна сума пари била инвестирана в изграждането на мрежа от платени агенти в апарата за сигурността на Украйна. Някои от закупените лица се подчинили и саботирали отбраната на Украйна, други просто прибрали парите и отказали да изпълнят нарежданията на Кремъл след началото на боевете.

Обширни проучвания, проведени от ФСБ, показвали, че големи сегменти от населението на Украйна били готови да се съпротивляват срещу руската окупация. Въпреки това, според западни източници, службата продължила да дава на Кремъл погрешни оценки, че украинският народ ще приветства пристигането на руските военни и поставянето на марионетно правителство в Киев.

ФСБ подготвяло поне два проекта за проруски кабинета в Украйна. Агентите смятали, че начело на страната трябва да застане бившият украински президент Виктор Янукович, който избяга в Русия през 2014 г. след протестите на Майдан. Друг фаворит бил Виктор Медведчук - олигарх, близък личен приятел на Путин и лидер на местната прокремълска партия, който бе задържан няколко месеца след началото на войната. В началото на март Янукович присъстваше на украинско-руските преговори край границата с Беларус, където с надежда очаквал украинците да бъдат съкрушени и да се завърне триумфално на политическата сцена.

"Имаше много пожелателни мисли в "Главното разузнавателно управление" (ГРУ) и армията, но всичко започна с ФСБ", твърди високопоставен западен служител по сигурността. "Усещането, че ще има много цветя, осеяни по пътя им – това беше внушено от ФСБ." 

Придържайки се към тези погрешни предположения, ФСБ подкрепило военен план, основан на идеята, че светкавично нападение над Киев ще свали правителството за броени дни. Зеленски щял да бъде убит, заловен или изпратен в изгнание, създавайки политически вакуум, който агентите на ФСБ възнамерявали да запълнят.

Шпионите, които в даден момент от инвазията се били позиционирали в предградията на столицата, унизително се изтеглили заедно с руските войски. Вместо да се разпорежда с формирането на новото правителство в Киев, ФСБ трябвало да дава сложни отчети в Кремъл за дейността си в Украйна. Или по-скоро липсата на такава.

Не е ясно обаче дали Путин си е научил урока. Лидерите на ФСБ (директорът на службата Александър Бортников и ръководителят на нейната дирекция за Украйна Сергей Беседа), които носят най-голяма отговорност за гафовете на агентите в Киев, остават на постовете си и до днес.