Вече е официално - България ще започне преговори с “Газпром” за газови доставки. Положението било такова - неизбежно, рече служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг.

Подкрепиха го работодатели и синдикати. Така, положението изглежда неспасяемо.

Според газовата асоциация, държавата трябвало да намери начин да компенсира потребителите на природен газ за високите цени на суровината, които ще се задържат поне още година-две.

А международната (военна) тема на деня бе атентатът в Русия, при който загина Даря Дугина, дъщерята на приближения до Путин философ Александър Дугин.

Неизвестната досега организация, наречена Национална републиканска армия, пое отговорност. Тя се обяви срещу президента Путин. Въпросът е дали цялата работа с НРА не е “постановка” на руските служби и Кремъл. Има такива подозрения.

Москва от своя страна обвини Украйна за убийството, като посочи и име на жена, пътувала специално с дъщеря си до руската столица, за да извърши покушението. Дори по филмите и сериалите не разкриват толкова бързо криминални случаи.

Любопитката на деня пък е решение на Софийски градски съд, осъдил Столична община в срок от една година от влизане на съдебното решение в сила да преустанови  експлоатация на временно трамвайно трасе от бул. „Витоша" по бул. „Ген. М. Скобелев" до „Петте кьошета". 

Причината е, че железният транспорт, който минава оттам (линии 7, 27, 6 и 1) създава наднормени нива на шум и вибрации в близките жилища.