"Вярно е, че има смяна в курса. И курсът е към човека, към обикновения човек. Визирате "Газпром", преговори с "Газпром" и евентуална доставка на газ. Ами... топлината няма цвят. Няма политически пристрастия. Всяко едно семейство се нуждае от топлина."

Така Димитър Стоянов, доскоро главен секретар на Румен Радев, сега служебен министър на отбраната, отговори на въпрос в интервю за Нова тв поемаме ли курс към Москва, включително чрез преговори с "Газпром". Въпросът бе в заявеното намерение на служебния кабинет да възобнови преговорите с руската компания, която ни спря газа едностранно и изисква плащане в рубли.

"Говорим за диверсификация. Диверсификация не значи зависимост от един или друг. Да се пазят трите канала, които съществуват към момента, е добро решение. Говоря от руска страна, говоря - втечнен газ от САЩ или от която и да е друга страна, и азерският газ, който идва по друг канал.

Никой не говори за огромната зависимост, никой не говори за дългосрочен договор с "Газпром". Това, което се говори, е да получим това, което така или иначе ще платим. Ще трябва да платим и това, което не сме взели. Така или иначе ще се стигне до арбитраж най-вероятно...", заяви Стоянов.

На въпрос защо е сигурен, че ще платим невзетото при положение, че Русия е тази, която едностранно не спазва уговорките си, доскорошният президентски секретар заяви:

"Защото ще стигнем до арбитраж. Аз си спомням навремето един финансов министър щеше да нашляпа руската страна, а ние си платихме и реактори, и какво ли още не. Пак ще стигнем до арбитраж и тогава ще видим какво е. Най-вероятно ще платим над 1 милиард долара. Такива са моите очаквания".

Очакването на експертите е, че е възможно това да се случи, ако обаче сега започнем преговори с "Газпром", с което ще признаем, че не руската страна, а ние не спазваме договореностите.