Нито "Продължаваме промяната", нито БСП, нито "Демократична България" подкрепят кандидатурата на коалиционния си партньор "Има такъв народ" за управител на БНБ. Ако Любомир Каримански бъде избран с гласовете на опозицията от ГЕРБ и ДПС, това "ще означава създаването на една нова коалиция".

Това заяви в студиото на бТВ председателят на парламентарната група на ПП и доскорошен опонент на Каримански за поста Андрей Гюров. Както е известно, вчера Гюров обяви, че се оттегля от надпреварата, а премиерът Кирил Петков призова и ИТН да изтегли Каримански и процедурата да стартира наново - с нов и общ кандидат, за да не зависи от опозицията. Засега обаче лидерът на ИТН Слави Трифонов не дава заявка за подобно действие. Напротив - вчера обяви, че няма да оттегли кандидата си и парламентът ще реши.

Днес на въпрос не оставят ли управляващите избора в ръцете на ГЕРБ и ДПС, Гюров посочи:

"Всъщност, оставяме това в ръцете на ИТН. Видяхме че Каримански не успя да спечели подкрепата на останалите коалиционни партньори".

Макар от ДБ и БСП да не са казали от снощи до тази сутрин как ще гласуват (ДБ бе обявила подкрепа за Гюров, а БСП официално решава утре, но неофициално също щеше да подкрепи Гюров), от думите на председателя на ПГ на ПП се разбра, че ще гласуват против номинацията на Трифоонов.

"Ако те (от ИТН) държат, при положение, че останалите не поддържат тази кандидатура, това би било лош знак. Ще означава създаването на една нова коалиция и оставяме на ИТН да преценят. Силно се надявам, че коалицията ще продължи да работи заедно и ще поставя обществения интерес над личните амбиции", заяви още Гюров.

На въпрос дали мандатоносителят не упражнява така "политически рекет" (по председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов), политикът от ПП отвърна: 

"Всеки сам може да прецени кой упражнява политически рекет".

"Имаме своите съображения защо не трябва да бъде г-н Каримански" - посочи още Гюров мотивите на ПП за неподкрепа.  Съображенията не били свързани с неговия професионализъм. Но:

"Притеснява ни, че идва от българския банков сектор и на това не се гледа с добри очи, когато се избира гуверньор на централната банка".

Гюров отправи и нова критика. По думите му борбата с корупцията, изчистването на проблемите с прането на пари и натрупването на рисковете в системата не били неща, залегнали в концепцията на Каримански. "Или ако бяха споменати, не бяха в основните приоритети". 

Макар да избегна споменаването на случая "Инвестбанк", Гюров посочи, че информацията е в общественото пространство, "всеки сам може да я погледне, да провери". Отговорност на медиите било да я кажат, твърди още той (въпросната информация е в общественото пространство от години - и е плод на разследвания на медиите "Е-вестник" и "Капитал"). 

Председателят на ПГ на ПП отрече и пътищата да стават заложник на казуса БНБ. Депутатите на ПП бойкотираха на няколко пъти приемането на решение за разплащане със строителите по старите договори, внесено от Министерския съвет, което ядоса ИТН и министъра й Гроздан Караджов.

"Не мисля, че има връзка между двата случая. Има огромен наследен проблем. Трябва да видим първо защо тази дейност трябва да бъде одобрена от НС. Тоест от правна комисия да кажат това ли е най-правилният начин да се случва и второ - да гарантираме че средствата няма да отидат в черни или партийни каси", заяви той.

И анонсира, че от ПП ще внесат редакционна поправка всички плащания да станат след като антикорупционната комисия в парламента ги одобри. Целта - до края на седмицата поправката да мине през пленарна зала.

Гюров не можа да даде еднозначен отговор как в коалицията ще се разберат за изпращането на военна помощ за Украйна. Припомняме, че лидерката на БСП и вицепремиер и икономически министър Корнелия Нинова постави себе си над Министерския съвет и над Народното събрание, като обяви, че нейният подпис е последен и тя няма да гопостави дори да има решение на НС. Ако някой искал, да я сменял от постовете й в правителството.

"Коалицията е отражение на това, което се случва в обществото", посочи само Гюров.

По отношение на обвиненията за допускането на РСМ до преговори за членство в ЕС, Гюров не виждал защо темата излиза на дневен ред. "Имаме ясна позиция - каквото и да е решението, ще бъде взето в парламента".

За видеото на министъра на културата от ПП Атанас Атанасов, предизвикало присмех и искания за оставката му, Гюров посочи, че не могъл да разбере реакцията в социалните мрежи. Това било изказ на един млад човек, който благодари на своите приятели в края на тежък и напрегнат работен ден.