Ще оглави ли Любомир Каримански Българската народна банка (БНБ) или ще има провал на избора? Това е въпрос вече не за един милион лева, а за милиард и по всичко личи отговор могат да дадат само от опозицията.

Очаква се тази седмица председателят на парламента Никола Минчев да включи точката в дневния ред на Народното събрание. Каримански, номиниран от "Има такъв народ", се оказа единствен кандидат за гуверньор, след като опонентът му Андрей Гюров ("Продължаваме промяната") се отказа от надпреварата след драматични седмици на замеряне на коалиционните иначе партньори с взаимни обвинения. Въпреки призива на премиера и лидер на ПП Кирил Петков Станислав Трифонов да оттегли Каримански, процедурата да стартира наново (за трети път), като управляващите се обединят около единна нова кандидатура, лидерът на ИТН отказа. Процедурата е в ход и така сега депутатите ще трябва да решават.

Какво обаче е съотношението на силите и може ли кворумът да се окаже решаващ?

Дотук е ясно - ПП, "Демократична България" и БСП няма да подкрепят Каримански. Последната решава днес официално, но по неофициална информация това е позицията на левицата.

Не е задължително трите формации да гласуват с "против", може и да е с "въздържал се", което пак се приема за форма на несъгласие. От ДБ коментираха пред Клуб Z, че малко по-късно днес се събират, за да решат как точно ще гласуват, но позицията им е ясно артикулирана - бяха дали подкрепа за Гюров, а тази сутрин съпредседателят на "зелените" Владислав Панев обяви, че формацията няма да даде "за" за Каримански, въпреки отпадането на Гюров от надпреварата.

ПП има 67 народни представители, БСП 26, а ДБ  - 16, или дотук неподкрепата за кандидата на Трифонов се равнява на 109 гласа.

ГЕРБ и ДПС - голямата въпросителна

Голямата въпросителна обаче е как ще действат ГЕРБ и ДПС.

От партията на Бойко Борисов дават от седмици разнопосочни сигнали, като решение все още няма. Пред Клуб Z депутати от ГЕРБ коментираха, че по-късно днес се събират, за да решат окончателно. На практика опозицията може да "възкачи" Каримански, да го "свали", или да провали процедурата. 

ГЕРБ няма основание да подкрепя Каримански, като от формацията издигнаха по време на управлението си (с подкрепата на ДПС) сегашния гуверньор Димитър Радев и нееднократно вече посочиха, че той професионално изпълнява задълженията си и няма пречка да остане на поста още известно време, въпреки отдавна изтеклия му мандат. Неофициално от партията споделят и притесненията си около писмо от Европейската централна банка, за чието наличие Клуб Z писа, и в което превърналият се в политически фарс избор на нов титуляр на БНБ е критикуван. Затова и в партията на Борисов се чували гласове или Каримански да не бъде подкрепен, или депутатите ѝ само да се регистрират в зала, за да вдигнат кворума, за да подпомогнат провал на избора. 

Как ще действа ДПС засега също остава неясно. От Движението обаче подпомогнаха в миналия парламент Каримански в желанието му да отвори процедурата по избора на нов управител на БНБ. Тогава той пак бе председател на бюджетната комисия и инициира старт, бламиран после от залата.

Сценарии

Според правилата Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Така изборът на гуверньор до голяма степен ще зависи и от това колко народни представители ще се регистрират в залата. Доскоро парламентарният председател прилагаше правилото, че трябва да има поне 121 участвали в гласуванията, като поне половината (61) са гласували със "за", за да мине решението. Преди седмица обаче той обяви връщането на практиката от времената на ГЕРБ - решения да могат да се взимат и с по-малко от 121 налични гласа. "За да бъде едно предложение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума" - обяви Минчев. 

Така ако вземем за база общия брой на народните представители - 240 (като трябва да се има предвид, че те никога не са толкова и винаги има отсъстващи) и хипотетично всички те се регистрират, то за да бъде избран Каримански, той трябва да е получил подкрепата на 121 народни представители, което е възможно само, ако за него гласуват ГЕРБ (59 депутати), ДПС (34), "Има такъв народ" (25) и "Възраждане" (13) - или общо 131 гласа. Този сценарий е малко вероятен. От "Възраждане" вече нееднократно обявиха, че няма да подкрепят кандидат, който ще води България към еврозоната. А както стана ясно - ГЕРБ и ДПС все още не дават категорична заявка как ще гласуват.

Все пак, ако кандидатът на ИТН се ползва с подкрепата освен на собствената си партия, и с тази на ГЕРБ и ДПС, то общите им гласове са 118. Ако депутатите на "Възраждане" решат да гласуват против Каримански, или с "въздържал се", т. е. още 13 гласа към вече обявената неподкрепа от общо 109 на ПП, ДБ и БСП, то гласовете за неподкрепа стават 122. Но пък ако хората на Костадинов не участват в избора, ще има едно съотношението подкрепа/неподкрепа 118 на 109.

Възможните сценарии се разширяват с игрите с кворума. От това дали някой ще поиска проверка на кворума непосредствено преди гласуването (по правилото Минчев), през това дали от опозицията ще се "преброят", за да вдигнат изискуемите гласове "за" Каримански, но без да гласуват, може да доведе до провал на процедурата, до това да свалят прага като не се регистрират, но участват в гласуването и др.

Иначе се очаква гласуването, ако е тази седмица, да се проведе в петък - за да минат преди това, по възможност без коалиционни саботажи, решенията за парите за пътищата, които вече веднъж станаха заложник на сагата "БНБ", както и закриването на спецправосъдието. За второто от ИТН заявиха, че нямат намерение да бойкотират правната комисия или пленарните заседания.