Собствеността на вечно задлъжнялото общинско дружество "Топлофикация София" ще премине почти сигурно отново в ръцете на държавата, а за нормализирането на нейната работа ще се търси стратегически инвеститор от международна величина, който да оперира дейността й.

Все още не е ясно каква ще формата, под която той ще влезе в компанията - дали просто като оператор или като концесионер, но това е посоката. Това стана ясно днес от обща пресконференция на председателя на Столичния Общински съвет Георги Георгиев и служебния енергиен министър Росен Христов. 

При всички положения държавата ще участва в откриването на евентуален инвеститор, но Христов беше категоричен - няма да позволи приватизиране на дружеството, то ще остане публична собственост. 

Всъщност този план е отдавна известен, но сега новото е, че и държавата се включва в схемата. Не е ясно дали тя ще получи собствеността веднага или въобще дали ще го направи, но Христов даде да се разбере, че в енергийното министерство имало експерти, които могат да помогнат за трансформацията. 

Интересното е, че от евентуалният нов оператор на "Топлофикация София" ще се иска да инвестира, да стабилизира и да осигури финансово компанията, но и да предлага социална услуга, което в българския превод означава - евтин газ за потребителите. 

Припомняме, че "Топлофикация София" е най-големият длъжник на "Булгаргаз" със задължения само в момента от около 800 млн. лв. Именно затова се наложи и спешно финансиране на газовата компания, която иначе е на оперативна печалба.

И ако сега състоянието на "Топлофикация" е обяснимо - продава на регулиран пазар, но купува по-скъпо, то за предните й спасявания обяснение няма. Тя няколко пъти беше капитализирана или спасяване на Българския енергиен холдинг, като само през 2021 г. получи над 120 млн. лв. 

Новият договор е подписан

Въпреки това новият договор между "Булгаргаз" и "Топлофикация София" е подписан и ще влезе в сила на 1 януари. Според Георги Георгиев това означава, че всички количества газ за дружеството са осигурени.

Към него се подписва и анекс за прихващане на задължения за почти 700 млн. лв., които "Булгаргаз" е получи след сложни счетоводни схеми. На практика това е нещо като отписване на дълга. 

Разбира се, не се размина и без политически обвинения. И според Христов, и според Георгиев бездействието на предхоното правителство ощетило дружеството с 480 млн. лв., макар да не стана ясно как точно. Вероятно се имаше предвид, че за пореден път не са измислени компенсации за вечно тежкото финансово състояние на компанията.

Интересно беше и че според Росен Христов поскъпването от юли, което бе с 40%, било "прокарано от предходния председател на КЕВР" (б.р. - разбирай този, който дойде с предходното правителство и който бе отстранен от КС).

Твърдението е интересно, защото КЕВР не прави нищо друго освен да утвърждава исканата от "Булгаргаз" цена, която пък се прави спрямо доставните цени за страната и международната конюктура.