Велика събота. Докато някои приготвят празничната великденска трапеза и боядисват яйца, други работят. Последното важи с пълна сила за няколкото багеристи, забелязани да копаят в местността "Поляните" в Синеморец, но бързо изчезнали след подаване на сигнал до строителните власти, екоинспекцията и тел. 112.

Сигналът е подаден от общинската съветничка в София от "Демократична България" и отдавнашен борец срещу застрояването на царевското село Марта Георгиева. Какво точно са правили изкопните машини? Предполага се път около полуизградените няколко сгради на метри от дейностите, за да се осигури път за нови строителни дейности. Към момента повече информация не е известна, в т.ч. кой е поръчал багерите. Има обаче предистория. В т.ч. строителна забрана.

Както Клуб Z писа през октомври 2020 г., малко по-рано същата година общината одобри задължителната вече преди всякакви дейности транспортно-комуникационна план-схема. А после се оказа, че е одобрила и 32 плана за регулация и застрояване за местността.

Това се случи на фона на изпратените над 1000 отрицателни становища срещу проекта за Общ устройствен план на община Царево. Докато преработването и общественото обсъждане течаха, кметът Георги Лапчев внесе докладната за одобряване на транспортно-комуникационна план-схема на "Поляните" - прелюдия към изграждането на улична, ВиК, електропреносна мрежа и пр. И общинарите гласуваха "за". Мотивът за одобряването на схемата бе отскоро действащата заповед на държавния сттроителен контрол, според която, за да се изгради сграда, трябва първо да има осигурен достъп до имотите, т.е. улична регулация. Затова от общината в Царево решиха да приемат спорната схема - за да може да се строи и "да нямаме проблем с проверяващия орган" (по думите на главния архитект на Царево Даниел Калудов).

Чл. 108 от ЗУТ регламентира какво трябва да има като документи в един ПУП като реквизити. Едното от тях е транспортно-комуникационна схема, която изяснява достъпа на тези имоти до уличната мрежа. "За съжаление такива транспортно-комуникационни схеми не са представяни навремето или са представяни в много малка част от ПУП-овете на парче и този проблем е налице", обръща се Калудов към съветниците тогава. И предлага да се приемат такива схеми за цялата община, да се "избутат" до края на годината, "за да може в бъдеще да се възлагат такива парцеларни планове, да осъществяваме достъп до тези имоти, за да нямаме проблем с проверяващия орган, тъй като на практика това, което те искат от нас, е да не се издава разрешение за строеж за абсолютно нищо, ако не е осигурен достъп до имота".

Всичко това предизвика сериозна обществена реакция, като от прокуратурата тръгнаха да проверяват и тези 32 ПУП, одобрени за периода януари 2017 - юни 2020 г. Самата схема бе атакувана пред институциите от експерти като направена без задължителните атрибути. Сезирани за строителство в границите на Природен парк "Странджа" и "Натура 2000" бяха и екоинспекцията, и самото екоминистерство. Намеси се и РИОСВ-Бургас, като от екоинспекцията отправиха запитване до общината за комуникационния план. В своя отговор до Георгиева тогава от РИОСВ посочиха, че въпросният план не е минавал през процедури по екологичното законодателство. От общината отвърнали, че приетата схема "служи за определяне на обхват на бъдещ ПУП-ПП (парцелиран план), като сама по себе си схемата не може да представлява ПУП-ПП, ПРЗ (план за регулация и застрояване) и ОУП, както и да се счита за част от такъв план.

"Приетата схема не служи за издаване на индивидуален административен акт, представляващ заповед на кмета на общината", уверяваха от общината в Царево.

Марта Георгиева разказа пред Клуб Z, че малко след като от тел. 112 са я свързали с РПУ-то в Царево, багеристите са си тръгнали. А в групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" вече се чудят дали МВР в района не е "пробито", визирайки също така скорострелното изчезване на багера, разорал преди две седмици дюните на плаж "Бутамята" в Синеморец. От екоинспекцията пък са заявили вчера, че за въпросните дейности няма съгласуване с тях (което обаче не пречи да има разрешение, което да не изисква такова).

Докато разговаряхме днес с Георгиева, която все още е в Синеморец, по думите й, багерите отново са се появили. Заедно с валяк и камиони. Според разказа й изпълнителят твърди, че става въпрос за съществуващ път, който сега се стабилизирал, за да стига тежката техника до две нови строителни площадки, които предстои да бъдат разкрити.

РИОСВ е пратила проверка. 

А междувременно, през август миналата година, директорът на ДНСК тогава арх. Влади Калинов наложи строителна забрана в селото - докато не се разреши проблемът с канализацията и с отвеждането на отпадните води, които сега се изливат в морето.

След сигнала на Марта Георгиева, от РДНСК са възложили на кмета на Царево Георги Лапчев в 5-дневен срок да разпореди проверка по случая, като строителният контрол е изискал и представените становища и от останалите контролни органи, одобрен план за безопасност и пр.