Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е решило да прекрати договора с архитектите, изготвили поредния спорен Общ устройствен план (ОУП) на община Царево. Нещо, за което настояваха редица неправителствени организации в природозащитния сектор и граждански активисти. Причината - множество несъответствия в проекта, в т.ч. "надуваеми плажове".

Това научи Клуб Z от източници във ведомството. 

Още с появата на проекта за ОУП на "Форум Александрови" през февруари 2020 г. той бе подложен на безмилостна критика не само заради предвиденото урбанизиране на Природен парк "Странджа" (който все така няма собствен план за управление, който указва режимите на разрешено и забранено в него), но и заради, меко казано, странните данни, водещи до популярното вече определение "надуваеми плажове".

Бе предвидено да бъдат урбанизирани 506 ха от природния парк, което е дори повече от предходните и също така спорни планове за ОУП. Ако сега вилните зони се простират на площ от 94,4 ха, ако новият ОУП влезе в сила, ще набъбнат до 629,8 ха.

Посочени бяха и нереални числа, граничещи с абсурда  - като например, че от общо 69,25 км брегова ивица 52,47 км били заети от пясъчни плажове. Големината на ивиците пък реферира към една наредба, която указва, че на човек трябва да се падат по 8 кв.м. на плажа. С други думи - по-голяма ивица - повече почиващи - респективно - повече строителство, за да ги поеме.

В същото време според официалната информация и на Община Царево, и на областната управа, по протежението на морския бряг в общината са се оформили 16 плажни ивици с обща дължина 9184 м - или 9 километра.

И това са само част от неуредиците в плана. От него не ставаше ясно как ще се реши проблемът с водоснабдяването, с пречистването на отпадните води и пр. Село Синеморец пък нарастваше с над 50%, а Резово - със 100, и мн.др., и мн. др.

Така изминаха две години откакто това предложение за ОУП бе замразено, след изпратени над 1000 отрицателни становища. И оказа се... те още не са отразени в пълнота. Което стана ясно при организираните в последните два месеца няколко срещи между министерството, архитектите, представители на Община Царево и неправителствения сектор. Авторите на проекта се оплакват, че нямат актуални данни - нищо, че голяма част от тях са публични. Възложителят на обществената поръчка - МРРБ пък се оправда, че не може да контролира какво подават като информация останалите институции. 

В резултат никой не се ангажира със срок - нито архитектите, нито МРРБ. А по закон, до 1 януари 2023 г. всички общини в България трябва да имат изготвени общи устройствени планове. Този срок неминуемо бива удължаван от парламента, защото никога няма изгледи да бъде спазен. Междувременно обаче хаотичното строителство "на парче" тече с пълна сила. Така изглеждаше като казусът да остава замразен.

Царево обаче е във фокуса на общественото внимание и заради екоплаж "Корал" и апетитите за инвестиционни намерения около него, които всяко лято пораждат напрежение между къмпингуващи, местна власт и собствениците на имотите, и заради все по-популярното като туристическа дестинация село Синеморец. 

Периодично прокуратурата обявява, че проверява различни казуси в Синеморец, станали обект на медийни публикации, като например решението на общината да одобри 32 подробни устройствени плана - прелюдия към застрояване, за местността "Поляните", попадаща в границите на ПП "Странджа". Казусът придоби популярност като "от местността "Поляните" - в квартал "Поляните".

Проверяваше се (уж) и къщата на столичен архитект - пак на "Поляните". Скандал имаше и след обявеното намерение на общината да даде за застрояване терен в Синеморец, отреден за спорт. След серия публикации в Клуб Z ДНСК наложи забрана за доизграждането на хотела при "Бутамята", станал известен като "хотел-три вили". Преди дни пък стана яснио, че някой е заравнил дюните на плаж "Бутамята" с багер.

А междувременно при служебното правителство ДНСК наложи забрана за строителство в Синеморец - докато общината не разреши проблема с отвеждането на отпадните води, които сега отиват в морето.

След всичко това ръководството на МРРБ е взело решение да прекрати договора с архитектите, като се очаква да обяви нова обществена поръчка за изпълнител.