На 12 септември не можеше да има друга тема, освен ясните знаци (и факти) за начало на обрат на войната в Украйна - армията й настапва и осбождава територии, от които руснаците бягат.

Нещо повече - Кремъл стопирал референдумите за анексия на окупираните територии, пише рускоезичното опозиционно издание “Медуза".

Украинските войски са прогонили руските окупатори от почти цялата територията на Харковската област, което обрича на провал поставената цел на "специалната военна операция".

Това съобщават специалистите от американския мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" на 12 септември. 

Руските жертви в т.нар. "специална операция" в Украйна към края на август са били близо 50 000, твърди в един от профилите си във Фейсбук живеещият в изгнание руски бизнесмен Михаил Ходорковски.

Изтече дори документ - засега с непотвърдено съдържание, в който пише, че Русия предлага да се изтегли от всички окупирани от нея украински територии с изключение на Крим и се отказва от претенцията си Украйна да не влиза в НАТО в документ, разпространяван в социалните мрежи. Предложението поставя условието Русия да не плаща репарации за разрушенията и жертвите, причинени от нейното нахлуване в Украйна. 

Най-интересното от България - като изключим вече баналните предизборни “подсичания с бутонките”, е че полицайката Симона Радева, за която стана ясно, че подпомагала Георги Семерджиев, ще бъде уволнена.

Цели 40 униформени са заподозрени, че са нарушили или неизпълнили служебни задължения, за да продъжи рецидивистът безпрепятствено да вилнее години наред по пътищата. И да убие две млади жени.

Нещо от изминалата нощ - испанецът Карлос Алкарас спечели Откритото първенство на САЩ по тенис и на 19 години стана най-младият №1 в световната ранглиста в т.нар. “открита ера”.