Ковчегът с тленните останки на Елизабет Втора бе изложен за поклонение в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург. Траурното шествие, водено от новия крал Чарлз Трети, и последвалата религиозна служба бяха излъчени на живо по Би Би Си.

Военен гайдар свиреше, докато ковчегът на Елизабет Втора, покрит с кралското знаме, беше пренесен от двореца "Холирудхаус" в Единбург и поставен в катафалката. Той пристигна там вчера привечер, като част от процесия, изминала разстоянието от замъка "Балморал" до столицата за малко повече от 6 часа.

Хиляди хора се струпаха по протежение на централния булевард "Роял майл", по който мина катафалката, обградена от войници с килтове.

Крал Чарлз Трети, облечен във военна униформа, заедно със сестра си Ан и братята си Андрю и Едуард, вървяха след катафалката по пътя ѝ до катедралата "Сейнт Джайлс". Ан съпровожда тленните останки на починалата си майка от вчера. Такова е било решението на починалата кралица.

Ковчегът ще остане в катедралата до утре (вторник), за да могат хората там да отдадат последната си почит към Елизабет II. След това ще бъде натоварен на самолет и от вторник до погребението идния понеделник ще бъде в Лондон - между дворците "Бъкингам" и "Уиндзор", а накрая опелото ще бъде в Уестминстърското абатство.

Крал Чарлз Трети днес за първи път говори пред членовете на британския парламент в качеството си на монарх на Обединеното кралство, предаде Франс прес. Той направи това в зала в Уестминстър.

Кралят заяви, че усеща "силата на историятa", след като членовете на двете камари на парламента му поднесоха съболезнованията си във връзка със смъртта на майка му.

"Днес стоя пред вас и не мога да не усетя силата на историята, която ни заобикаля и която ни припомня жизнените парламентарни традиции, на които депутатите от двете камари се посвещават с личната си ангажираност в името на нашето общо благо", каза 73-годишният Чарлз в кратка реч, последвана от изпълнение на националния химн на Обединеното кралство. 

"Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация.  Това, че вашите традиции са древни, виждаме в строежа на тази велика зала и спомените за средновековните предшественици на поста, на който бях призован.  

И осезаемите връзки със скъпата ми покойна майка, която виждаме навсякъде около нас; от фонтана в двора на Новия дворец, който отбелязва сребърния юбилей на покойната кралица, до слънчевия часовник в двора на Стария дворец за златния ѝ юбилей, великолепния витраж пред мен за диамантения юбилей и, толкова трогателен и все още неоткрит официално, вашият най-щедър подарък за Нейно покойно Величество, в чест на безпрецедентния ѝ платинен юбилей, който отбелязахме само преди три месеца, с толкова радостни сърца", подчерта новият монарх.

Кралят благодари на лордовете и членовете на Камарата на общините за изказаните съболезнования, които "трогателно показват това, което нашият покоен суверен, моята обичана майка Кралицата, означаваше за всички нас".

"Както Шекспир казва за по-ранната кралица Елизабет, тя беше "модел за всички живи принцове", добави синът на покойната кралица.

"Днес се събираме в чест на забележителния период на всеотдайна служба на кралицата на нейните държави и народи. Докато беше съвсем млада, Нейно покойно Величество се закле да служи на страната и народа си и да поддържа безценните принципи на конституционното управление, които са от основно значение за нашата нация. Този обет тя спази с ненадмината преданост", припомни Чарлз Трети.

"Тя даде пример за безкористен дълг, който с Божията помощ и вашите съвети съм решен да следвам неотклонно", обеща новият британски монарх.