Докато коалиционният съвет заседаваше заради отказа на БСП България да изпрати военна помощ на Украйна, социалистическата лидерка Корнелия Нинова бе в ефира на БНТ, за да затвърди: ако се стигне до такова решение левицата излиза от властта. 

"Няма да си сложа подписа под износ на оръжия и боеприпаси за Украйна. Ако изобщо решава Народното събрание този въпрос...", заяви Нинова, която е и икономически вицепремиер и министър под чиято шапка е военно-промишленият комплекс.

Не стана ясно какво намеква тя - дали визира факта, че в сега предлаганите решния парламентът дава мандат на Министерския съвет да реши какво точно да изпрати - а той може да изпрати както само каски, така и боеприпаси и смъртоносни оръжия.

На външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който прекара дни у нас в молби България да помогне (като от левицата не се срещнаха с него), Нинова отвърна задочно така:

"Решенията за България се взимат в България от българските институции".

Лидерката обоснова и отказа на социалистите да изпратят представител в правителствената делегация, която заминава за Киев, така:

"Ако целта на това пътуване е да се запознаем на място с ужаса на войната, с жертвите - ние това го знаем добре. Съпричастни сме. Ако целта е да чуем от г-н Зеленски (украинският президент Володимир Зеленски, б.р.) какво иска очи в очи - това също го знаем. Просто да пътуваме дотам да го чуем, просто няма смисъл. Това едва ли ще промени нашата позиция".

Нинова пак отрече България да праща оръжия на Украйна чрез търговски сделки, но пак заяви, че е възможно крайният получат да го препраща към нападнатата от Русия страна. Реши да обясни и изнесените от собственото й министерство след парламентарно питане от ГЕРБ данни, показващи, че за периода от началото на войната до средата на април България е изнесла оръжия за три пъти по-висока стойност в страни от ЕС. Което от ГЕРБ разтълкуваха именно като предоставяне на оръжия за Украйна чрез "посредник" - т.е. крайният получател според българските сделки. Нинова започна да изброява страни, за които изнасяме, в Африка, Америка и мн. др., въпреки че справката бе за Европа. А после заяви, че заради серията от избори миналата година междуведомствената комисия по експортен контрол не била заседавала (не стана ясно какво точно й е пречило, след като имаше правителства) и затова в началото на тази година се били натрупали неразгледани сделки за износ - около 120 на брой.

"Много екзотична, ексцентрична. Опитвам се да бъда мека, защото си уважавам коалиционните партньори".

Така пък Нинова коментира идеята на премиера Кирил Петков гражданите да дарят по една заплата за боеприпаси за Украйна.

Стана ясно още, че левицата иска минималната работна заплата да стане 770 лв. при 710 сега. Финансовото министерство е против. Както и идеята на социалистите за таван на цените и за необлагаем минимум.