Игор Волобуев, вицепрезидент на руската "Газпромбанк", напусна Русия в посока Украйна и се присъедини към редиците на украинската отбрана, предаде "Укринформ", цитирайки интервю на The Insider с банкера, качено и в YouTube.

"Дойдох да се сражавам с оръжие в ръцете за своята родина. Важна са за мен Ахтирка (град в Сумска област - бел. ред.) и Украйна. Посещението ми е като покаяние, искам да се измия от руското си минало. Искам да остана в Украйна до победата", настоява Волобуев.

Той обяснява, че баща му е прекарал един месец в Ахтирка в студено мазе по време на инвазията. Волобуев отбелязва също, че от 2004 г. е искал да се върне в Украйна, но по-рано не е могъл да направи това по семейни причини.

"Това (руската инвазия) е международно престъпление от страна на Путин, руските власти и руския народ. Защото тук не Путин убива украинци, не Путин краде тоалетни чинии, не Путин изнасилва жени. Това е руският народ", изтъкна той.

Волобуев коментира и смъртта на бившия вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев и семейството му. Руските медии обявиха, че топ мениджърът е убил жена си и детето си, а след това се е самоубил. Волобуев не вярва в тази версия и смята случилото се за инсценирано самоубийство.

На 18 април бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев, съпругата му и непълнолетната му дъщеря бяха открити мъртви в Москва.