Очаквано изцепките на Илон Мъск в Twitter продължават - макар милиардерът уж вече да е осигурил сделката за закупуването на социалната платформа, възможно ли е изказванията му да я прекратят?

Вчера основателят на Tesla и SpaceX пусна подигравателно меме за една от топ мениджърките на компанията - Виджая Гадде, след като първо сподели история от "Политико" как тя се е разплакала на работна среща, на която е обсъждана сделката с него за платформата.

Гадде стана известна покрай блокирането на историята за лаптопа на сина на американския президент Хънтър Байдън - тя бе пратена при Джо Роугън в опит да обясни позицията на Twitter. Интервюто й обаче нямаше особен успех и тя не можа да обори тезата, че американските модератори имат прекомерно леви убеждения, а по-късно платформата възстанови туита с историята за Байдън-младши.

Разбира се, мемето, публикувано от Мъск, е подигравка именно с лошото представяне на Гадде при Джо Роугън. Феновете му пък не си спестиха обиди към мениджърката.

А това може би нарушава някои от правилата за сделката - Мъск има право да я коментира в платформата, стига неговите туитове да не е директна атака към "компанията или които и да е нейни представители".

Бивш изпълнителен директор на компанията - Дик Костоло - разкритикува милиардерът за това, като отбеляза:

"Превръщаш мениджър в компанията, която купи, в мишена за тормоз и заплахи. Тормозът не е лидерство."

"Просто казвам, че Twitter трябва да бъде политически неутрален", отговори му Мъск.

Основателят на Twitter Джак Дорси и настоящият CEO Параг Агравал не коментираха. По-късно Мъск поясни своята позиция за свободата на словото в Twitter:

"Под "свобода на словото", аз просто имам предвид това, което съвпада със закона. Аз съм срещу цензурата, която е отвъд закона. Ако хората искат по-малко свобода на словото, ще поискат правителството да приеме закони в такъв ефект. Така че, да се минава отвъд закона е срещу волята на хората."

САЩ е страната с най-слабите ограничения срещу реч на омраза в света - първата поправка осигурява защита на всякакви изказвания, далеч по-сериозна от тази на много европейски конституции.

За успокоение на феновете си Мъск се подигра със социалната мрежа на Тръмп - Truth SOCIAL, като каза, че името е ужасно и трябва да се казва "Трумпет". Но призна, че популярността й се покачва, според него заради цензурата в Twitter.