Разплащането в рубли с „Газпром“ за газови доставки позволява заобикаляне на санкциите срещу Русия и дава възможност на нейната Централна банка (ЦБ) да контролира парите, постъпващи от европейските компании.

За това предупредиха експерти от Европейската комисия.

Според указ от 31 март на руския президент Владимир Путин европейските компании, купуващи газ от „Газпром“, трябва вече да плащат само в рубли. За целта те трябва да открият втора своя сметка в „Газпромбанк“, която засега не е попаднала под ударите на европейските санкции. Докато настоящите им сметки са в евро или долари, новата трябва да бъде в рубли.

Европейските компании ще плащат в евро или долари по първата свметка. Оттам обаче парите ще бъдат прехвърляни на втората сметка, където ще бъдат конвертирани в рубли. Това ще става чрез ЦБ и именно това е проблемът, обясниха от ЕК.

Така парите и контролът върху тях няма да бъдат в ръцете на компаниите, а на Центробанк, както наричат ЦБ в Русия. Същевременно Центробанк ще може да бави колкото си иска превалутирането. И оттам във всеки един момент могат да кажат, че плащането не е извършено, защото според указа на Путин то се смята за такова едва след конвертирането в рубли.

Именно по тази схема България и Полша са паднали жертва на „Газпром“, намекнаха от ЕК. Двете страни е трябвало да платят за поредните доставки тази седмица и са били първите закупчици след влизането в сила на президентския указ.

Декретът на Путин всъщност е едностранно нарушение на договорите, сключени между „Газпром“ и различните компании. Руската компания нарушава договорите със своите партньори в България и Полша, каза на брифинг говорителят на ЕК Ерик Мамер в отговор на журналистически въпрос.

Според сведения на Комисията в 97 на сто от тези договори предвидената валута за разплащане е еврото или доларът, изтъкнаха нашите събеседници. От Комисията обаче се застраховаха, че контрактите са конфиденциални и че не знаят много подробности за тях.

Според документите в момента на трансфера на договорената валута се смята, че договорните ангажименти са изпълнени.

Сега обаче, след влизането в сила на новата процедура, това ще става едва след конвертирането в рубли.

Ако компаниите продължават да плащат на „Газпром“ в евро или долари, това не е нито нарушаване, нито заобикаляне на санкциите, уточниха от „Берлемон“.

Но предупредиха, че всяка трансакция към Центробанк е забранена по силата на ограничителните мерки срещу Русия, наложени заради нахлуването в Украйна.

Самите страни членки на ЕС трябва да гарантират, че санкциите се спазват. Затова те трябва да следят дейността на компаниите, купуващи газ. Ако една страна не спазва мерките, ЕК има отговорността да предприеме при необходимост процедура, за да гарантира спазването, каза говорителят Ерик Мамер.

Същевременно от Москва постоянно идват фалшиви новини, посочиха експерти в Брюксел. Вчера например е било съобщено в туитър, че австрийският канцлер Карл Нехамер се е съгласил плащането да ъде извършвано в рубли. По-късно „новината“ е била опровергана.