Пленумът на ВСС ще предостави на министърката на правосъдието Надежда Йорданова проект на финансова обосновка за  предлаганите от нея идеи - да се извадят българските делегирани прокурори в отделна структура, чийто шеф да се посочва пряко от Лаура Кьовеши. В момента те са 9 - едната бройка не е запълнена.

Само преди дни - докато обществото още се вълнуваше от закриването на спецсъда и прокуратурата, от МП съобщиха, че внасят нов законопроект за измнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ): 

Европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в самостоятелна организационна структура в прокуратурата, а административните функции на ръководител да се осъществяват от оправомощен от Европейската прокуратура европейски делегиран прокурор. 

Едва ли има съмнение ход срещу кого е това... 

Българските делегирани европрокурори са в особено - леко "разкрачено" положение: от една страна на хартия са независими от Главния, от друга остават български магистрати, за да могат да разследват и да проведат дори един прост разпит или обиск. Да не говорим, че след края на 5-годишния мандат се връщат като напълно подчинени и зависими от обвинител №1 и особено от монолитните му съмишленици от ВСС.

Иначе настоящата стъпка за по-лесна (и може би по-хигиенична) комуникация с Кьовеши, е просто поредната: преди това бе анонсирано, че Агенция "Митици" и МВР започват да приемат и пращат независимо от държавното обвинение сигнали пряко към Люксембург. После като контактна точка бе добавен и Министеският съвет. Как може да стане подаването на сигнал - може да видите тук.

Така на практика се заобиколи пълният монопол Върховна касационна прокуратура, която дотогава "единствена държеше телефона".

В днешното съобщение самата финансова обосновка не се посочва от пресцентъра на ВСС. Но пък ясно се казва, че идеята...

"... ще доведе до увеличаване на разходите на съдебната власт, които не са предвидени в утвърдения бюджет за 2022 година."

Това най-вероятно формално е така - още повече, че проектът на МП предвижда и сграда.

Критикува се още МП, че "финансовата обосновка не може да бъде пълна и точна, предвид недостатъчната информация, с оглед предлаганите законодателни изменения и характера на предлаганата структура".

Ето и оригиналното съобщение от ВСС:

ПЛЕНУМЪТ НА ВСС ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО ПРОЕКТ НА ФИНАНСОВА ОБОСНОВКА КЪМ ПРОЕКТ НА РМС ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

28 април 2022 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет предоставя проект на финансова обосновка към Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на законопроект на Закон за изпълнение и допълнение на Закона за съдебната власт на министъра на правосъдието. Законопроектът предвижда мерки за осигуряване осъществяването на функциите по Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета от 12 октомври 2017 г. за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура на европейските делегирани прокурори, които ще са обособени в самостоятелна организационно структура в прокуратурата. Средствата за дейността на структурата на европейските делегирани прокурори ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт. Нейният ръководител ще е разпоредител с бюджет, като от Пленума на ВСС ще се определя степента на разпоредител с бюджета.

Пленумът на ВСС уточнява, че финансовата обосновка не може да бъде пълна и точна, предвид недостатъчната информация, с оглед предлаганите законодателни изменения и характера на предлаганата структура, което ще доведе до увеличаване на разходите на съдебната власт, които не са предвидени в утвърдения бюджет за 2022 година.