Захранването на аварийната линия, снабдявала украинската ядрена централа "Запорожие" с електричество за съществените й дейности, е било прекъснато вчера. Линията досега бе свързана с украинската електропреносна мрежа, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Международната агенция за атомна енергия.

Но централата остава свързана с една от основните електропреносни линии, възстановени миналата седмица, допълва МААЕ в съобщението си.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси определи новината за прекъсването на аварийната линия като стъпка назад след напредъка, за който бе съобщено миналата седмица.

Също така БТА съобщи тази сутрин, че вътрешното министерство на Полша раздава хапчета с йод на пожарникарите в страната с оглед на сраженията около окупираната от руски войски Запорожка атомна електроцентрала в Украйна, цитирайки ДПА.

Министерството заяви днес, че достатъчно количество таблетки калиев йодид ще бъдат също така подготвени за всеки полски гражданин.

"Това е стандартна процедура, предвидена от закона, която се прилага в случай на възможна (ядрена) радиационна извънредна ситуация", каза ведомството. Според него обаче в момента няма излагане на ядрено облъчване.

Властите също така предупредиха гражданите да не вземат хапчета с йод като превантивна мярка.

Обстрелването на съоръжения в Запорожката АЕЦ  предизвика опасения в международен план от ядрено бедствие.