"Във връзка с разпространеното в медиите на 19.09.2022 г. изявление на политически лица от партия „Продължаваме промяната“, изразяваме категоричното си несъгласие с изложените твърдения за неправомерни действия в Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“.

Така започва изключително дългото и пространно обяснение на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" по отношение на обвинението, което направиха вчера по нейн адрес лидерите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков. Припомняме, че бившите лидери на предишния кабинет се включиха на живо в социалните мрежи от пространството пред Централния софийски затвор и обявиха, че имат информация, която доказва, че ГЕРБ е манипулирала работата на Агенцията, така че одитът да не съществува или да бъде правен тенденциозно, а проектите били предварително избрани, вместо да се избират на случаен принцип, какъвто е законът. 

"Отстранихме Добринка Михайлова от длъжността ѝ в агенцията именно заради разкритията около роднинския проект в Хасково. Според новите данни, които получихме, се оказва, че години наред проектите, които се одитират от ЕК преди изплащане на парите по европейските програми, са подбирани лично от нея. Това е нарушение, защото според критериите на ЕК, одитите следва да обхващат случайно избрана извадка от всички проекти. За целта по време на управлението на Бойко Борисов държавата инвестира в специален софтуер на стойност близо 800 000 лева без ДДС. Вместо него обаче Добринка Михайлова използва известния сайт random.org, който дава възможност резултатите да се манипулират без проследимост", продължи Василев, подчертавайки, че въпросната Михайлова бе възстановена на работа от кабинета на Радев. 

Именно заради това днес реагира и Агенцията, която е под шапката на Министерството на финансите. Още в началото на огромното си изложение от там посочват, че "тези изказвания, направени в чисто политически контекст в предизборна обстановка, уронват доброто име на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“ (ИА ОСЕС) и могат да имат сериозни последиците върху системата за управление и контрол на средствата от ЕС."

Следва детайлно обяснение какво точно прави АГенцията, защо е създадена и какво точно одитира. Твърди се, че тя "стриктно" спазва ангажиментите си . Прилагат се и нормативните актове, по които би трябвало да става случайното избиране на одитираните проекти. 

"Описаните по-горе резултати се оценяват от Европейската комисия, която приема или отказва да приеме резултатите от одиторската работа по съответната програма. До този момент Европейската комисия и Европейската сметна палата оценяват работата на Одитния орган ИА ОСЕС като съответстваща изцяло на европейското законодателство, насоките на Европейската комисия и международно признатите одиторски стандарти. Извършените от Европейската сметна палата и Европейската комисия проверки са потвърдили високото качество на работата на Одитния орган и не са установили съществени пропуски или грешки с финансово влияние, които да поставят под съмнение издадените годишни одитни становища. Структурата на Одитния орган ИА ОСЕС, независимостта му при планиране и докладване на резултатите от одитните ангажименти, прилаганата от него методология, включително тази за избор на извадки, са оценени от Европейската комисия с най-високата оценка 1 „Функционира добре. Не е необходимо подобрение или е необходимо само незначително подобрение“. До този момент тази максимална оценка не е променена", пишат още от Агенцията. 

По-надолу следва наистина детайлно обяснение за механизмите на ЕС за одит, за одобрените и неообрени процедури и т.н. Разказва се за всички проверки, които Агенцията е минала през годините и как "резултатите от тези проверки са доказали професионализма и качеството на работата на Одитния орган."

Агенцията твърди, че никога не е купуивала софтуер за 770 хиляди лева, както твърди Василев, а само за 303 000 лв. 

"Продължаваме промяната" обявиха, че внасят сигнала си в европейската прокуратура.