Частичната мобилизация в Русия, обявена днес от Владимир Путин, продължи вчерашния срив на московската фондова борса. Водещият индекс Moex загуби 8,8% към 11 часа местно време, след като във вторник вече загуби 9% - най-голямата еднодневна загуба от началото на руската инвазия в Украйна насам, предава DPА, цитирана от Investor. 

Сривът на повечето "сини чипове" се обяснява с повишените геополитически рискове на фона на новината за въвеждането на частична мобилизация в Русия във връзка със ситуацията в Украйна, както и на фона на влошената външна среда на фондовите пазари преди затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ. Нагласите на инвеститорите се влошиха допълнително във вторник, след като вестник „Комерсант" съобщи, че руското правителство планира да увеличи данъците върху добива и износа на суровини. 

Според Искандер Луцко, главен стратег в ITI Capital, около 30% от спада се дължи на възможното повишаване на данъците за износителите, а 70% - на опасенията относно референдумите и мобилизацията в Русия. "Не можем да очакваме драстични движения, които да бъдат продължителни, но най-вероятно пазарът ще остане под натиск, тъй като има очевидна геополитическа промяна, която носи негативни настроения за пазарите", каза той.

Доларът поскъпна до 62,0 рубли (+1,4 рубли).

Петролът и газът подскочиха

Петролът и природният газ поскъпнаха след обявяването на частична мобилизация от руския президент Владимир Путин, пък пише БНР.

Сортът "Брент" и лекият американски суров петрол отбелязаха поскъпване с повече от 3% след анонса на Москва за частична мобилизация.

В Европа цените на природния газ се увеличиха с близо 7%, показват данните от лондонската борса ICE при започването на търговията тази сутрин.

Към момента фючърсите за октомври на хъба TTF в Нидерландия се търгуват при 207 евро за мегаватчас.

Доларът отбеляза пореден ръст спрямо еврото, което се търгува на цена под един долар.

Правителствените облигации също поскъпват, но тук инвеститорите калкулират очакването за ново лихвено повишение от 75 базисни пункта от Федералния резерв.

Тази седмица множество централни банки имат заседания и се очаква да прибегнат до покачване на лихвите.