В Москва провеждат парад с оръжия, а в Страсбург празнуват и се обединяват.

На това наблегнаха почти всички оратори днес, в заключителния ден на Конференцията за бъдещето на Европа. Тя завърши с тържествена церемония в Европейския парламент в Страсбург. Това стана навръх 9 май - Деня на Европа.

Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола, председателите на Европейската комисия и Европейския парламент, както и френският президент Еманюел Макрон, чиято страна председателства Съвета на ЕС, получиха доклад с 49  цели и над 300 препоръки за реформи в ЕС. В продължение на една година граждани от страните членки обсъждаха какво може да промени Съюза към по-добро.

Сред най-важните предложения са промени в Договорите на ЕС и замяната на единодушието с квалифицирано мнозинство при вземането на важни решения.

„Понеже демокрацията не свършва с избори, конференции или конвенти, върху нея трябва да се работи, тя трябва да бъде подхранвана и подобрявана всеки ден. Видяхме това в събитията с обикновени хора в цяла Европа. Видяхме го и в снимката на Линда – младата майка, която говореше за бъдещето в тази зала и държеше в ръце малкото си бебе. Искам да честваме тази снимка на 9 май. Снимка, много по-силна от всеки военен парад по улиците на Москва“, каза Урсула фон дер Лайен.

Ги Верхофстад – съпредседател на конференцията, също противопостави двата свята.

„Вижте разликата. В Москва - парад с внушителни оръжия, техника, танкове. В Страсбург – фестивал, граждани с европейски ръководители, които изразяват вяра в европейския проект за мир“, изтъкна той.

Естествено, войната в Украйна бе главна тема на днешните речи, макар конференцията да започна много преди руската агресия.

Ге Верхофстад посочи, че днес се води война на нелибералното руско самодържавие срещу либералните ценности, на руската жестокост срещу европейската демокрация.

Фон дер Лайен отправи специално послание към украинците, че европейската демокрация е и тяхна.

„Украйна е член на нашия съюз в сърцата ни“, каза Еманюел Макрон.

Но побърза да допълни, че приемането на страната може да отнеме повече време, дори десетилетие. В противен случай ЕС ще свали стандарта си.

Същевременно Фон дер Лайен даде да се разбере, че подкрепя промяната на Договорите на ЕС.

„Важното е, че ни казахте къде искате да отиде тази Европа. Сега от нас зависи дали ще тръгнем по най-прекия път натам. Това ще стане чрез използването докрай на това, което можем да направим в рамките на Договорите, и, да, чрез промяна на Договорите, където има нужда“, каза председателят на ЕК.

За преразглеждане на Договорите се изказа и президентът на Франция.

Тази сутрин стана ясно, че България и още 9 страни от ЕС са против прибързани промени в тази сфера.

Фон дер Лайен и Макрон подкрепиха и необходимото единодушие за вземане на решения в Съвета на ЕС:

„Винаги съм изтъквала, че гласуването с единодушие в някои ключови области просто вече няма смисъл, ако искаме да бъдем в състояние да се движим по-бързо“, каза председателят на Комисията.

Тя не спомена конкретни сфери, но на всички бе ясно, че сред тях е налагането на санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна. Посланиците на страните членки три дни не можаха да се разберат и да дадат зелена светлина на шестия пакет от мерки.

Макрон настоя за това да се говори открито на Европейския съвет през юни. 

Всички признаха, че гражданите имат основание да бъдат недоволни от ЕС и да го критикуват.

Верхофстад срещу Мъск и Зукърбърг

Европа трябва да бъде единна и така ще стане по-силна, е преобладаващото мнение на участниците и на ръководителите на ЕС.

„Какъвто и да е резултатът от войната, каквито и да са вижданията ми, че либералната демокрация ще вземе превес, утрешният свят ще е доминиран от империи - Китай, Русия, Индия, САЩ. При подобен световен ред Европа може да оцелее само като обединен съюз, защитаващ интересите на гражданите. ЕС действа прекалено късно и колебливо. Такъв съюз няма да оцелее. Европейската интеграция не е въпрос на избор, а на необходимост и оцеляване“, заключи Ги Верхофстад.

След това евродепутатът либерал отправи нападки към Илон Мъск и Марк Зукърбърг.  Той започна с това, че в резултат на конференцията той не вижда противоречие между представителната демокрации и пряката демокрация. И двете форми според него са необходими в съвременната демокрация. 

„Прякото участие на гражданите трябва да бъде институционализирано като антидот на разделението в обществото. От него има нужда в една демократична система, бавно умираща пред очите ни, отровена от могъщите алгоритми на г-н Мъск и г-н Зукъбрърг, гледащи на хората само като на профили в мрежите, или на спонсорираните от държавата руски хакери и китайски ботове, които третират гражданите като социални психопати“, заяви Верхофстад.

Макрон се и самоизтъкна, като обяви, че е отново сред хората в Европейския парламент заради суверенния избор на френския народ. 

„Франция направи още един избор за Европа“, каза той.

Президентът спечели втория си поред мандат преди по-малко от месец.

Какво предстои

Сега трите европейски институции ще проучат как да предприемат ефективни последващи действия по предадените днес предложения. Всяка от тях ще действа в рамките на своята компетентност и в съответствие с Договорите на ЕС.

Наесен ще се проведе събитие за обратна връзка с цел информиране на гражданите.