В Русия се планира създаването на нов федерален окръг - Кримски. Той ще включва както самия полуостров, така и анексираните в резултат на референдумите ЛНР, ДНР, Запорожие и Херсон. Това съобщиха за "Ведомости" два източника - единия от Съвета на федерацията, а другия приближен до властите в Крим.

Бившият генерален директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин може да оглави региона, съобщили пред "Ведомости" източник от отбранителната индустрия на Русия и двама други запознати, близки до Кремъл. Според един от източниците на вестника това решение ще бъде взето много скоро, защото ситуацията около референдумите е много "трудна" и е необходим силен политически играч, който да ги управлява.

Рогозин напусна поста ръководител на Роскосмос на 15 юли. Неговото място беше заето от Юрий Борисов, вицепремиер по отбранителната промишленост. В деня на промените прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза, че Рогозин в крайна сметка ще бъде назначен някъде.

"Ще ви информираме за това своевременно, той ще има нова работа", увери тогава той.

Песков не отговорил на въпроса на "Ведомости" за новата служба на Рогозин. Коментар отказал и бившият шеф на "Роскосмос". 

Рогозин е в лагера на ястребите на Русия. Националистът отправи много заплахи към Запада след началото на войната.

През март той заяви, че заради наложените санкции срещу Русия в Украйна може да падне Международната космическа станция (МКС), тъй като руските космически кораби няма да могат да извършват доставките си.

Шефът на "Роскосмос" не пощади и България. Преди месец той ни се закани в туитър, че можем да бъдем поразени с ракета "Сармат". Причина бе отказът на страната ни да позволи над нея да прелети външният министър Сергей Лавров, заради което бе провалено посещението му в Сърбия.

"С какво е добър "Сармат"? Той няма да моли за разрешение за полет страхливите българи, злопаметните румънци и черногорци, които предадоха общата ни история. Както и всякакви там шведи", написа Рогозин на 5 юни.

Гласуването на референдума за присъединяването на ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област на Украйна към Русия трябва да приключи на 27 септември. Местните избирателни комисии обявиха, че избирателната активност е над 50%.

Петдневните референдуми в четири територии започнаха на 23 септември, а резултатите от тях трябва да бъдат обявени в сряда, 28 септември. По-рано, на 21 септември, президентът Владимир Путин се обърна към гражданите на Русия и жителите на контролираните от Русия територии в Украйна, в което обяви подкрепата на Москва за референдумите в тези региони и началото на частична мобилизация в страната. ТАСС съобщи, че на 30 септември се очаква Путин може да направи обръщение към Федералното събрание - източници на агенцията предполагат, че тогава официално териториите ще бъдат анексирани.