Столичният градски транспорт е със 143 млн. лв. дефицит, който трябва да се компенсира от около 40% от данъците на столичани, заяви тази сутрин по бТВ столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Проблемът е както отлива на пътници заради COVID, натрупал дългове от предишните години, така и повишените цени на енергията.

"Няма проблем с доставките на газ за градския транспорт, а с цената му", заяви тя. "Сметката за ток на метрото е скочила 4 пъти, а държавните компенсации покриват 30%."

Според "Демократична България" обаче огромна част от проблема идва от факта, че общината плаща огромни комисионни на посредник, а не купува газа директно, обявиха те в декларация на днешната сесия на Столичния общински съвет.

"Този посредник получава 2,7 млн. лв. комисионна за срока на договора, докато в същото време в СОС влизат доклади за нуждата от нови и нови заеми за автотранспорта, които не са подкрепени с нито една фактура”, заявиха общинарите от ДБ в декларация.

Според тях “Столичен автотранспорт” ЕАД използват посредник за покупката на газ за автобусите си, докато частното дружество „МТК Груп“ купува директно от държавната “Булгаргаз”. По клаузите на този договор общинското предприятие се задължава да плаща почти двойно повече, отколкото ако купува газа директно от “Булгаргаз”.

От ДБ са на мнение, че няма липса на средства, а това е опит от страна на мнозинството на ГЕРБ в СОС да изнудва правителството.

"Истината е следната - мнозинството около Фандъкова няма никакво намерение да запуши дупките, откъдето изтичат нашите пари. Затова и има нужда от още и още средства - за да продължат същите схеми. Никой от тях не мисли за реформи, които да заздравят общинските транспортни дружества", се казва още в декларацията.

Фандъкова каза още, че на 18-ти май ще има протест на служителите на СГТ.

"Протест за какво? Пари за заплати за шофьорите има. Защо общинските предприятия “Столичен автотранспорт” ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД стават съучастници на ГЕРБ, СДС и ВМРО в нагнетяване на напрежение, след като няма повод за такова?“, питат от ДБ.