Седем партии влизат в 48-я парламент, но те са едновременно толкова слаби и толкова непримирими една с друга, че животът му поне засега изглежда, че ще бъде кратък. По всичко личи, че се задават нови предсрочни избори, при това - съвсем скоро.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, на когото според някои наблюдатели вотът е дал "ключа" към евентуално правителство, изключи коалиция с ГЕРБ и ДПС. Тя би изкарала хората на улиците и би задълбочила политическата криза, прогнозира той.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков също изключи компромис за коалиция с ГЕРБ и ДПС и обвини за второто място на партията си инфлацията.

На фона на политическата криза в страната президентът Румен Радев обясни, защо България единствена не се е присъединила към декларация на девет страни от Източна Европа за приемане на Украйна в НАТО. "Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави", се казва в публикувана днес позиция на държавния глава. 

А украинските войски отбелязаха днес съществени нови успехи срещу руския агресор на изток в Харковска област и в Донбас и на Юг в Херсон.