Здрав ли е руският президент Владимир Путин или страда от нелечима болест? Търси ли си вече приемник? На кого от приближените си вярва? Знае ли истината за бойното поле и състоянието на руската армия?

Това са въпроси, които всекидневно са във вниманието на международните и украинските медии. За огромното мнозинство от разрешените руски медии те са табу. 

Бившият депутат от Държавната дума Иля Пономарьов, а сега - украински бизнесмен, казва днес пред информационния сайт НВ, че Путин вероятно страда от онкологично заболяване, но това не означава, че скоро ще умре поради напредналите възможности на медицината и специалните грижи, които се полагат за държавния глава. 

Иля Понамарьов. Снимка Туитър

"Интересувах се, говорих с лекари, гледахме външния вид на Путин. Много хора казват едно и също: вероятността от сериозен онкологичен проблем е голяма и явно той получава хормонално лечение, което, между другото, се отразява на психическото му състояние - казва Понамарьов, когото НВ описва като "един от най-информираните експерти по положението в Кремъл". - Има само един въпрос: за мнозина думата "рак" поражда асоциация - това е, краят на живота. Но с подходяща медицинска помощ човек с рак може да живее много дълго време. Путин (на 69 г. - б.р.) не е млад човек. И, разбира се, до края на живота му, броят на различните болести ще расте. Но това не означава, че това е всичко и че той ще умре утре".

НВ отбелязва, че за "рака" на Путин говорѝ американският режисьор Оливър Стоун, който засне документален филм за руския президент. Скептици обаче смятат това за лъжа пусната от Кремъл. Руският социолог Игор Ейдман пише във Фейсбук, че Стоун е "купен в зародиш от Лубянка" (нарицателно на руската Федерална служба за сигурност по московската улица, на която се намира централата ѝ).

"Зачестиха подхвърлянията, че (Путин - б.р.) е неизлечимо болен от рак, че искат да го махнат, че върхът му търси заместник. Източниците са предимно мътни - от публичния "генерал от СВР" до режисьора Оливър Стоун, купен от Лубянка в зародиш - пише Ейдман. - Всички те, както и някои бивши служители на разузнаването, анонимни олигарси и източници в Кремъл, изпускат подобни слухове в западната преса и рускоезичните опозиционни медии като Medusa и Insider".

"Мисля, че целта на подобно тъпчене е да убеди опонентите, преди всичко британците и американците, че няма смисъл да се провеждат някакви сериозни специални операции срещу Путин, тъй като той така или иначе ще умре или ще загуби властта - продължава Ейдман. - Например, най-важното, докато пациентът е жив, не го ядосвайте, не правете резки движения, за да не започне ядрена война и тогава той просто ще изчезне и всичко ще се оправи".

Според Понамарьов, ако в Кремъл едва ли някой освен Путин се осмелява да мисли за негов бъдещ приемник. Най-вероятен кандидат за тази роля според бившия депутат е сегашният шеф на президентската администриация Сергей Кириенко. 

Сергей Кириенко. Снимка Туитър

"Кириенко е креатура Юрий Ковалчук, близък съратник на Путин", казва Понамарьов, като отбелязва че Кириенко, министърът на отбраната Сергей Шойгу, секретарят на националния Съвет за сигурност Николай Патрушев и шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников принадлежат към един и същи "силов блок".

"Кириенко отговаря за новите, сравнително млади кадри. Той, например, избира и назначава губернаторите - продължава Понамарьов. - Той ръководи изборите и свърши добра работа с последните: напълно разруши всички планове на несистемната опозиция и самата несистемна опозиция. Тоест в момента Путин вижда в Кириенко много ефективен мениджър, който съчетава голям капацитет за работа със способността да остане на заден план, способността да чака, да преминава през дълбоки кризи, като кризата от 1998 г., когато за първи път чухме всичко за Кириенко (тогава стана министър-председател на Руската федерация) . То е свой и за силите за сигурност. И, което също е много важно, той все още има такъв либерален усет. Затова хората помнят и разбират: ако се случи нещо и Путин го няма утре, тогава Кириенко може да действа като мост към Запада, консолидатор на елитите. Кириенко има много качества, които предполагат, че той може да изпълни ролята на наследник. Мисля, че това е много надежден резервен вариант за Путин".

Путин абсолютно точно разбира реалното състояние на нещата на фронта и големите загуби там и плюе на тях, смята Понамарьов. А руското общество изобщо не ги вижда, добавя той. 

"Руската армия вече има ясно изразен класов характер - тя се състои предимно от представители на малки градове и села, представители на национални републики, представители на бедните - казва бившият депутат. - Загиват местните жители на тези територии, където гъстотата на населението е ниска. Грубо казано, в едно село става погребение, а съседните не узнават за това. Ако това се случи в големите градове - Москва, Санкт Петербург, Новосибирск, Екатеринбург - ще има скандал. Но на практика няма воюващи от такива градове." 

"На руснаците също беше казано, че в Украйна загиват само професионални войници - продължава той. - И обществото си мисли: Добре, това им е работата, те сами са се записали. И това е различен праг на чувствителност".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е съвременен вариант на Семьон Будьони и Климент Ворошилов, популярни съветски пълководци, но посредствени военни, смята Понамарьов. Шойгу има висок рейтинг на одобрение и затова Путин е малко вероятно да го смени, смята бившият депутат. По думите му, отделен въпрос е доколко министърът влияе наистина на решенията. Според Понамарьов руските висши военни с радост приемат намесата на Путин в решения на оперативно-тактическо ниво, защото това снема от тях огромна отговорност.

Путин "знае, че работи с идиоти, които през цялото време се объркват" и състоянието на армията едва ли е изненада за него, казва още политикът. Въпросът по думите ме е дали Путин знае колко далече е стигнало объркването.