Ако първите два мандата за съставяне на правителство се провалят, а третият отиде при "Демократична България", коалицията ще опита да го реализира. Но ще покани ли и БСП на разговор - не е много вероятно. Поне не докато социалистите отказват да заемат ясна осъдителна позиция за руската агресия в Украйна.

Това се разбра днес от думите на новоизбрания депутат от ДБ и бивш министър на електронното управление - Божидар Божанов, в интервю за Нова тв.

"Първият мандат изглежда невъзможен", бе коментарът на Божанов относно вероятността ГЕРБ да успее да състави правителство след отказа на "Продължаваме промяната" (ПП) и ДБ дори да седнат на масата за разговор.

Иначе от дяснята коалиция нямали проблем да гласуват заедно с ГЕРБ по различни теми. "Това сме го правили и в предния парламент", посочи Божанов, визирайки осъдителната Русия декларация, даването на военна помощ и др. На въпрос относно "опорката" за евроатлантическото правителство обаче, той отвърна:

"Евроатлантическите ценности не са само осъждането на войната в Украйна. Първата е върховенството на правото, на закона и равното му прилагане. ГЕРБ не дават никакви сигнали, че са разбрали какъв е проблемът."

А разговори с БСП в рамките на втория мандат, който се полага на ПП, предвид позициите на левицата, че Русия не е неприятелска държава, отказа й да вземе решение за анексирането на украински територии и пр. - бе попитан Божанов.

"Още и в кампанията критикувахме доста остро техните (на БСП) позиции, изказвания и мнения по тази тема. Решение на ПП е как ще подходят - дали изобщо ще опитат да го реализират, кого ще поканят. Нека да видим каква ще бъде тяхната позиция и ще решим."

Що се отнася до трятия мандат, според депутата от ДБ нещата много зависят от Румен Радев. 

"Ако пак го даде на БСП, тогава нещата стават очевидно....", понечи той, но бе прекъснат.

В отговор на въпрос а ДБ ще опита ли да състави кабинет, ако получи третия мандат, Божанов заяви:

"Това ни е конституционното задължение. Имало е случаи, в които някой го взима и го връща просто, но ние сме отговорни."

Направи обаче уговорката: "Не сме стигнали до обсъждане на тази тема".

А БСП ще поканите ли?, бе попитан.

"Това е твърде хипотетично. БСП, ако изразят ясна позиция за войната в Украйна, ако осъдят агресията на Русия, има поле за разговор. Ако не...", остана пак недоизказан отговорът.

Божанов, без изненада, затвърди позицията на политическата си формация руската посланичка Елеонора Митрофанова да не бъде канена на тържественото първо заседание на новото Народно събрание идната сряда.

"В българското Народно събрание депутати да излизат, защото някой бил някъде, ще превърне деня в цирк", посочи той, визирайки заканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от вчера, че депутатите му ще напуснат, отправена като опит да се "замаже" гафа на собствения му депутат Вежди Рашидов. Припомняме, че вчера пред БНР Рашидов изрази позиция, че ако не поканим Митрофанова това означавало обявяване на война срещу България.

За Божанов това е "лъкатушене на ГЕРБ по тази тема". 

"На 6 септември техният кмет беше поканил Митрофанова", припомни Божанов участието на посланичката на страната агресор в честванията в Половдив - по покана на кмета Здравко Димитров (ГЕРБ).

"Институцията Народно събрание преценява кого да покани. Русия първо е обявила България за вражеска страна. Това само по себе си е достатъчен аргумент. Русия е страна агресор, Русия е изключена от Съвета на Европа. Има достатъчно много институционални аргументи тя да не бъде поканена", заяви депутатът на ДБ.