Руският президент Владимир Путин изглежда е преминал през лечение на рак в напреднал стадий през април, пише днес в ексклузивна статия американското списание "Нюзуик", позовавайки се на трима ръководители на разузнавателни служби на САЩ, запознати с изготвен през май секретен доклад.

Оценките на американските разузнавателни служби също потвърждават, че е имало опит за убийство на Путин през март, пише списанието, позовавайки се на неназовани експерти.

Високопоставените служители, които представляват три отделни разузнавателни агенции, са загрижени, че Путин става все по-параноичен за оставането си на власт - положение, което вещае неравен и непредвидим курс в Украйна. Но това положение, казват те, също прави перспективите за ядрена война по-малко вероятни.

"Властта на Путин е силна, но вече не е абсолютна, е казал един от висшите разузнавателни служители с пряк достъп до докладите. - Интригите вътре в Кремъл никога не са били по-интензивни през неговото управление, всички усещат, че краят е близо".

И тримата служители - единият от кабинета на директора на националното разузнаване, другият пенсиониран висш офицер от военновъздушните сили, и третият от военното разузнаване - предурпреждили, че изолацията на руския лидер прави по-трудно за американското разузнаване точно да оцени  статуса и здравословното състояние на Путин.

"Нюзуик" отбелязва, че яздещият коне и играещият хокей Путин (69 г. днес) е в миналото. Руският лидер вече не излъчва сила и мъжественост.

Впечталение правят все по-редките му срещи с чужди лидери и физическата дистанция, която той поддържа от тях. Пример е прословутата дълга няклоко метра маса, на която руският президент разговаря с френския си колега Еманюел Макрон и с други лидери преди войната. 

Според публикацията тази обстановка "симолизира неговата (на Путин - б.р.) параноя и физически страх".

Списанието посочва и че през по-голямата част от април Путин не се е появявал публично, а на показана от медиите негова среща в Кремъл с министъра на отбраната Сергей Шойгу се вижда как руският президент стиска без видима причина с дясната си ръка ръба на масата.

Някои наблюдатели заключиха, че руският лидер има болест на Паркинсон, пише "Нюзуик". Други настояваха, че това е просто обучението му с оръжие в КГБ, имайки предвид неговата твърда стойка и походка, винаги с дясната ръка, готова да бръкне в сакото за пистолет. Видеото беше внимателно разгледано от анализатори на разузнавателната общност, някои обучени в дистанционна диагностика, а други - в психиатрия. Много разузнавателни данни бяха анализирани за Белия дом: консенсусът беше, че Путин е болен и вероятно умира.

Според някои представители на руската опозиция подобна версия би могла да бъде разпространявана от руските служби, защото тя означава, че ако Путин наистина си отива, западните служби няма защо да работят над отстраняването му.

Следващата проява на слабост на руския лидер, продължава списанието, беше появата му на 9 май, „Деня на победата“, където забележимо подпухналият руски лидер седеше отпуснат. Здравето на Путин и неговата неспособност (или нежелание) да обяви победа в Украйна вървяха заедно, отбелязва "Нюзуик". Американското разузнаване се съгласи, че положението му е по-тежко, отколкото се смяташе досега, а физическото му изтощение е съпоставено с изтощението на Русия.

Три дни по-късно шефът на украинското разузнаване генерал-майор Кирило Буданов каза пред U.S. Sky News, че Путин е в „много лошо психологическо и физическо състояние и е много болен“, добавяйки, че в Кремъл има планове за сваляне на руския лидер .

По това време се потвърди слухът, че служителите на охраната на Кремъл са разкрили руски заговор за убийството на Путин. ЦРУ и чуждестранните разузнавателни служби събираха последователни истории за разногласия във върховете на министерствата, свързани с националната сигурност, както и желанието на руските дипломати да избягат на запад.

Статията припомня, че американската разузнавателна информация се е оказала ненадеждна в случаите със Саддам Хюсеин и Осама бин Ладен и цитира предупреждението на пенсионирания офицер от военновъздушните сили, че сведенията за тежко заболяване на Путин не бива да водят към пожелателно мислене. 

"Болен ли е Путин? Aбсолютно. Но ние не бива да позволяваме очакването на смъртта му да води активните действия от наша страна", предупреждава офицерът. "Вакуум във властта след Путин би могъл да бъде много опасен за света".

Последната оценка на американското разузнаване, предоставена на президента Байдън и на други висши лидери, отбеляза обрат за руския президент, след като предишният доклад, съставен около две седмици по-рано, го описваше като тежко болен, отбелязва "Нюзуик". В един ден — 26 май — той направи първото си публично посещение в московска военна болница. Проведе телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги. Говорѝ на руска бизнес конференция чрез видео. Всяка поява беше внимателно проучена. Този понеделник Путин проведе телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, където двамата обсъдиха възможността за среща лице в лице с украинския президент Володимир Зеленски.

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли всякакав идея, че Путин е болен в интервю по френската телевизия миналия уикенд.

„Не мисля, че здравомислещ човек може да подозира някакви признаци на болест или неразположение в този човек“, каза Лавров, цитирайки последните публични изяви на Путин.

„Дори и да се съгласят, че разузнавателните данни (че Путин умира) са надеждни“, казва висшият представител на Дирекцията на националното разузнаване (ДНР), „те не могат да разчитат на дата на изтичане, нито да сигнализират за подкрепата си за Русия без Путин“.

И президентът Байдън, и министърът на отбраната Лойд Остин се изпуснаха с желанието си не само за смяна на режима, но и за поражението на Русия, и после и двамата се отказаха от своите неделикатни изявления.

„Ядрено въоръжена Русия все още е ядрено въоръжена Русия, независимо дали Путин е силен или слаб, вътре или навън. Да не искаме да провокираме него или потенциалния му наследник да мислят, че сме силно настроени за тяхното унищожаване, е важна част от продължаващото стратегическа стабилност", казва служителят на ДНР.

Представителят на военното разузнаване твърди, че в известен смисъл „да е болен или да умре Путин е добре за света, не само заради бъдещето на Русия или прекратяването на войната в Украйна, но и за намаляването на заплахата на лудия човек от ядрена война".

Както обяснява служителят, силен Путин би могъл да надделее, преодолявайки възраженията на министри и командири. Но отслабен Путин (и тук служителят споменава Доналд Тръмп като подобен пример), „който може да не контролира всичките си способности, просто няма такъв вид влияние“.

„Путин определено е болен... дали ще умре скоро, е само спекулация“, казва служителят на военното разузнаване. „Все пак не трябва да бъдем спокойни. Не бива да отговаряме на собствената си поща, ако щете, вярвайки само на разузнавателната информация, която потвърждава желания от нас резултат. Той все още е опасен и предстои хаос, ако все пак умре. Трябва да се съсредоточи върху това. Бъдете готови".