Русия ще преоцени сътрудничеството си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, ако той изпрати експерти в Украйна, за да изследват дронове, които според западните сили са произведени в Иран и използвани от Москва в нарушение на резолюция на ООН, предаде Ройтерс.

Говорейки след закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН относно използването на безпилотни самолети от Москва, руският заместник-посланик в ООН Дмитрий Полянски призова Гутериш и неговите служители да се "въздържат от участие в каквото и да е нелегитимно разследване".

"В противен случай ще трябва да преоценим нашето сътрудничество с тях, което едва ли е в нечий интерес. Не искаме да го правим, но няма да имаме друг избор", каза той пред репортери.

Полянски не даде повече подробности.

Съветът за сигурност се събра като реакция на употребата на безпилотни самолети от Русия в Украйна, по искане на Съединените щати, Франция и Великобритания. Трите западни страни твърдят, че дроновете са ирански, като по този начин Кремъл нарушава Резолюция 2231 на ООН от 2015 г., одобряваща ядреното споразумение с Иран.

"Днес Съединените щати се присъединиха към Обединеното кралство и Франция при повдигането на въпроса в Съвета за сигурност на ООН относно прехвърлянето на дронове от Иран на Русия. Членовете на Съвета за сигурност са получили експертни доклади от секретариата на ООН относно съобщенията за трансфер на тези опасни оръжия", се казва в изявление на Държавния департамент.

Подчертава се, че САЩ са предупредили през юли за плановете на Иран да прехвърли дронове на Русия.

"Сега разполагаме с достатъчно доказателства, че тези дронове се използват за нанасяне на удари по цивилни и критична гражданска инфраструктура в Украйна", каза външното министерство на САЩ. "Няма да се поколебаем да приложим нашите санкции и други подходящи инструменти към всички, които участват в този трансфер на оръжия. Ние също така ще продължим да увеличаваме безпрецедентната отбранителна помощ за Украйна, включително противовъздушната отбрана, така че Украйна да може да се защити от тези оръжия", подчерта Държавният департамент.

Техеран отрича да е доставял дроновете на Москва, а Русия отхвърля твърденията силите й да са използвали ирански безпилотни самолети в Украйна.

"Иран има задължения да не изнася тези оръжия", написа в Twitter заместник-посланикът на Великобритания в ООН Джеймс Кариуки след срещата. "Като член на ООН, Иран носи отговорност да не подкрепя агресивната война на Русия".

Тази седмица Украйна покани експерти на ООН да инспектират някои от свалените дронове. Гутериш докладва два пъти годишно пред Съвета за сигурност - традиционно през юни и декември - за изпълнението на резолюцията от 2015 г. Оценка за произхода на дроновете в Украйна вероятно ще бъде включена в предстоящия доклад.

"Като въпрос на политика, ние винаги сме готови да проучим всяка информация и да анализираме всяка информация, предоставена ни от държавите-членки", каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик в сряда.

И Иран, и Русия твърдят, че Гутериш няма право да изпрати експерти в Украйна, за да инспектират дроновете. В писмо до Гутериш в сряда посланикът на Техеран в ООН Амир Саид Иравани каза, че при поканата на Украйна към експерти на ООН "липсва правна основа" и призова Гутериш "да предотврати злоупотреба" с резолюцията.

Тя налага ембарго върху конвенционалните оръжия на Иран, която е в сила до октомври 2020 г. Но Украйна и западните сили твърдят, че резолюцията все още включва ограничения върху износа на ракети и свързаните с тях технологии до октомври 2023 г. и обхваща закупуването на модерни военни системи като дронове.

Съветът за сигурност на ООН не е в състояние да предприеме каквито и да е съществени действия във връзка с войната в Украйна, защото Русия има право на вето върху 15-членния орган.

Сделката за износ на зърно - под въпрос

Полянски обяви, че не е оптимист за подновяване на сделката за износ на зърно и торове от Украйна, която ще изтече следващия месец, ако не бъде подновена.

Причината - руският износ бил възпрепятстван.

На въпрос дали руското сътрудничество по сделката може да бъде изложено на риск, ако Гутериш изпрати експерти в Украйна, за да разгледат дроновете, Полянски уточни:

"Засега не правя директна връзка".