Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Бризбейн, Австралия, след категоричен успех с 2:0 сета (6:3, 6:4) над словака Мартин Клижан. В битка за място на финала българинът по всяка вероятност ще се изправи срещу своя идол и водач в основната схема Роджър Федерер, който преди това обаче ще трябва да премине през участващия с „уайлд кард“ Джеймс Дъкуърт (Австралия). 

За разлика от драматичния сблъсък срещу Жереми Шарди във втория кръг, когато трябваше да спасява два мачбола, днес Гришо бе господар на случващото се на корта и не изпусна инициативата до края. Българинът се нуждаеше едва от 74 минути игра, за да сломи левичаря от Словакия.

Благодарение на успеха, Димитров прибави 90 точки към актива си за световната ранглиста, както и $22 800 от наградния фонд. Със сигурност по-важната награда обаче е възможността за сблъсък с Федерер. Двамата са се срещали два пъти досега (на турнира в Базел, Швейцария), като Маестрото не е губил дори сет.

Малко по-късно днес Гришо ще излезе отново на корта,  за полуфиналния мач на двойки, където заедно с партньора си Танази Кокинакис (Австралия) ще се изправят срещу Александър Долгополов (Украйна) и Кей Нишикори (Япония).

Междувременно през днешния ден отново в Австралия, но на турнира в Сидни, Цветана Пиронкова преодоля първия кръг на квалификациите.  Първата ни ракета се наложи със 7:6(5) 4:6 6:2 над Шанел Скеперс (Южна Африка). Припомняме, че през миналата година Цвети спечели именно в Сидни първата си титла на ниво WTA, започвайки надпреварата от квалификациите.