Над 8000 нарушения са заснети за около два месеца на бул. "Черни връх", след като "Пътна полиция" е започнала да следи за нарушения. Най-високата скорост, засечена там е от порядъка на 136 км/ч., каза пред БНТ днес Радослав Начев – новият началник на отдел "Пътна полиция" - София.

Само за ден камерите в София установяват над 1000 превишения на скоростта. Според Начев проверките са доказали служители, които са осигурявали полицейски чадър.

Както е известно, на 5 юли неуспелият футболист Георги Семерджиев разсече в движение джипа си на две и едната половина помете две момичета срещу хотел "Хемус". Автотехническа експертиза доказва, че той се е движел със 166 км/ч.

(Клуб Z напомня, че само преди дни и шефът на столичния бощински съвет изнесе данни от техните камери - че само за две седмици 102 МПС-та са преминали със скорост над 100 км/час, а най-високата регистрирана скорост е 160 км/ч при ограничение от 50 км/ч. Става въпрос за камера точно на мястото, където Семерджиев предизвика катастрофата.

Георгиев има и новаторската идея - камерите на общините, които сега служат само "за сведение", да станат доказателство и самите кметства да глобяват с актове по Закона за двежение по пътищата за някои нарушения. Причината е, че сега те изпращат снимки на хиляди нарушения към КАТ, но оттам успешно връчените глоби са изключително малко.)

"Една от моите задачи е да върна доверието на обществото в институцията, която ръководя в момента. На първо място, реформата в "Пътна полиция" трябва да е насочена към подобряване на административното обслужване на гражданите. Процесите, които осъществяваме, трябва да са прозрачни за хората и да бъдат осъществявани с максимално кратък срок", каза днес още комисар Начев.

Следващата стъпка според него е да се надгради порталът за електронни и административни услуги и така да се намалят опашките пред гишетата на КАТ.

"С промените в Закона за движение по пътищата предвиждаме възможността да се прекратява регистрацията на автомобил по чисто електронен начин през системата за електронни услуги".

Според него административно-наказателният процес по отношение на Закона за движение по пътищата е изключително тромав.

"В предложенията за промяна на закона сме предвидили премахване на наказателните постановления - тоест налагането на санкция да става с един документ на място, на пътя. Така няма да се налага повторно издирване на водача нарушител, за да се връчи наказателно постановление", отбеляза комисар Начев.

Той уточни, че е предвидено уведомяване чрез системата за сигурно електронно връчване при засeчено с камера нарушение.

"Направени са редица промени по отношение на връчването - всички държавни служители по Закона за държавната администрация да могат да осъществяват връчване при нарушения по ЗДвП, както и всички държавни служители, които осъществяват контрол, да могат да извършват такова връчване при спирането на съответния водач", поясни началникът на КАТ - София.