Европейски компании за производство, чиито продукти не подлежат на санкции, могат да бъдат преместени в Казахстан.

Този въпрос обсъждаха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев. Двамата се срещнаха в Астана по повод 30 г. от установяването на дипломатически отношения между Казахстан и ЕС.

Специално внимание в разговорите е било отделено на избягването на нежелан отрицателен ефект на европейските санкции върху икономиката на средноазиатската република. Мишел заявил, че тези мерки не са насочени срещу трети страни, и изтъкнал важността те да не бъдат избягвани или заобикаляни.

В същото време е било обсъдено сътрудничество в сферата на ключовите суровини, по-специално редкоземните метали. Това е група от 17 химични елемента. Двете страни потвърдили желанието си за стратегическо сътрудничество в сферата на ключовите суровини. Предстои подписването на Меморандум за разбирателство за стратегическо партньорство за вериги за създаване на стойност на устойчивите суровини, батериите и възобновяемия водород.

Макар в съобщението за срещата Украйна и Русия да не са споменати нито веднъж, от него става ясно, че Астана и Брюксел потвърждават ангажимента си към Хартата на ООН, международното право и принципите на суверенитета, независимостта и териториалната цялост. Двамата лидери изтъкнали необходимостта от поддържането на мира и сигурността, както и от разрешаването на споровете по дипломатически път.

От лятото насам Казахстан не се нподчинява на Русия. През юни Камъ-Жомарт Токаев съобщи, че страната му няма да признае за независими държави Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР).